Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Juan Carlos en el Congreso de los Diputados

Joan Carles trenca el seu silenci i ho confessa tot sobre les 'comissions' d'Aràbia Saudita

Fonts pròximes a rei emèrit transmeten que sent malestar, decepció i sobretot molta impotència

Joan Carles al Congrés dels Diputats
Joan Carles ha explicat com se sent a través del seu cercle més proper | Espanya Diari

Després d'uns mesos molt intensos pel descobriment de paradisos fiscals, entre molts altres escàndols del rei emèrit, sembla que tot ha esclatat a l'entorn del Rei Joan Carles I. 

La premsa britànica ha tingut molt a veure al traure a la llum els últims escàndols que envolten al rei emèrit. Fa només uns dies, una portada de 'The Times' deixava en molt mal lloc al senyor Joan Carles amb una dura portada: «Sexe, mentides i comptes en bancs suïssos».

La barreja d'interessos d'Estats, negocis multimilionaris, amistats perilloses, llaços familiars trencats, amor, despit i ambició envolten la seva figura. No obstant això, fonts del seu entorn asseguren que manté el silenci «perquè no pot fer res, davant el judici públic està inerme», i afirmen que «un Rei no pot sortir a parlar en les televisions».

Utilitza els seus amics per transmetre la realitat

No obstant això, sota l'anonimat el rei utilitza als seus afins per transmetre el que sent, i el descriuen com malestar, decepció, i sobretot molta impotència. Admeten que Joan Carles I no va ser tot el bo que hauria d'haver estat, com demostren els documents sobre paradisos fiscals que acaben de sortir a la llum i que porten la seva signatura.

El seu error, diuen, va ser amagar a Hisenda un dels múltiples regals de l'Aràbia Saudita: 64.800.000 d'euros. Però la versió del monarca és diferent. Segons aquestes fonts, Joan Carles assegura que aquests diners no  era el pagament d'una comissió per l'adjudicació dels contractes de la línia de l'AVE a la Meca, valorada en 7.000 milions d'euros.

Crítiques a la Zarzuela

Les fonts, parlant per boca de Joan Carles, asseguren que «ningú paga tants diners tres anys abans que s'adjudiqui un contracte» i que «més quan el projecte de l'AVE va passar per tantes vicissituds i, fins i tot, després d'adjudicat hi va haver risc que l'Aràbia Saudita trenqués el contracte amb les empreses del consorci espanyol».

Amb aquestes paraules es refereixen a l'advertència que va fer arribar al govern espanyol el ministre de Transports saudita, Abdullah Al-Muqbel, el desembre de 2014, reprotxant un retard  de les obres adjudicades a les empreses espanyoles i amenaçant de retirar-los l'adjudicació.

La Fundació Lucum, creada per Joan Carles I per ocultar la seva fortuna a la Hisenda Espanyola, es va crear el 2008 i l'adjudicació del contracte del tren d'alta velocitat de Medina a la Meca es va produir el 2011.

Suport a la versió que va ser un regal de l'Aràbia Saudita

Fonts pròximes al monarca donen veracitat a la seva versió que va ser un regal com a prova d'agraïment per la defensa pública que el rei d'Espanya els va dispensar fins i tot quan el règim saudita era considerada una de les pitjors dictadures  a tot el món. En el cas de l'AVE, insisteixen que la mediadora va ser l'esposa d'Adnan Kashoggi.

El seu entorn afirma que el pitjor és la indefensió en la qual la Casa Reial ha deixat al senyor Joan Carles. «L'han abandonat a la seva sort amb la pretensió de blindar Felip VI, però pot ser que s'estiguin equivocant perquè una amant despitada i cobdiciosa que pretén defensar atacant és una bomba de rellotgeria», diuen.

També acusen Zarzuela perquè «tant si sabien i no ho van frenar, com si no es van assabentar de res és que no feien bé la seva feina», i lamenten que ara l'staff de la Casa Reial doni per bones les explicacions de Corinna Larsen. Aquestes persones properes a l'emèrit diuen que «es barregen veritats i mentides, i al rei no li queda més que aguantar».