Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de Jordi González

La malaltia de Jordi González, la síndrome de Gilbert

El presentador de televisió porta una vida sana per evitar efectes adversos de la seva malaltia

Jordi González és un dels presentadors més coneguts de la televisió, motiu pel qual és un dels més exposats públicament. Tot i això, no tothom coneix la malaltia que pateix el comunicador català.

Una malaltia poc habitual mundialment

Jordi González té una malaltia poc comuna anomenada síndrome de Gilbert, encara que també se la coneix com a insuficiència hepàtica constitucional o icterícia familiar no hemolítica. Normalment, aquesta malaltia afecta el 10% de la població mundial de raça blanca.

Tot i que es tracta d'un trastorn benigne que no es pot prevenir, sí que es poden evitar les complicacions i els efectes secundaris severs.

Pla del presentador Jordi González parlant i gesticulant
Jordi González | GTRES

De fet, es recomana als que la pateixen que evitin l'alcohol en la mesura del possible. Si no ho fan, això podria perjudicar la seva salut considerablement.

Així mateix, és important dur un control mèdic adequat de manera continuada, ja que amb el temps pot derivar en problemes més greus si hi ha altres malalties associades. D'altra banda, pot causar fatiga i depressió, segons els experts de la Facultat de Medicina de la UFM, a Madrid.

En què consisteix la síndrome de Gilbert?

Aquesta malaltia és hereditària, es transmet de pares a fills. Hi ha diferents patrons, però la forma més habitual d'herència és autosòmica recessiva. És a dir, hi han de ser dues còpies d'un gen anormal perquè es desenvolupi la síndrome en una persona concreta.

La síndrome de Gilbert es produeix per un augment de bilirubina a la sang, per això afecta el fetge i els que la pateixen poden tenir els ulls i la pell més groguencs del que és habitual.

Blíster de pastilles en càpsules vermelles i blanques
Alguns fàrmacs com el paracetamol podrien afectar la icterícia de la síndrome de Gilbert| Pixabay

Aquesta icterícia lleu podria aparèixer amb un refredat, la menstruació o l'estrès. Alhora, tant l'exercici intens o la manca de son també podrien motivar aquest problema.

Però a tot això cal sumar-hi l'ús de determinats fàrmacs com el paracetamol, que podrien potenciar l'aparició d'un to més groguenc als ulls i la pell de l'afectat. Encara que, la veritat, és que aquesta icterícia pot aparèixer i desaparèixer al llarg de la vida dels pacients.

No obstant això, per intentar conviure amb la síndrome de Gilbert sense problemes, és fonamental mantenir una dieta sana i equilibrada. A més, és important que no trastoqui la rutina dels que ho pateixen. Tot i això, els pacients amb aquesta síndrome tenen una esperança de vida normal.

Jordi González la va pifiar a 'Secret Story'
Jordi González té la síndrome de Gilbert | Mediaset

Normalment la síndrome de Gilbert es detecta entre els 20 i els 30 anys a través d'una analítica de sang comuna. Les xifres de bilirubina solen situar-se entre els 2 i els 4 mg/dl, i en comptades ocasions les dades superen els 5 mg/dl, però el valor ideal és 1 mg/dl. Curiosament, el percentatge més gran de casos al nostre país s'ha detectat en persones amb origen extremeny.

Altres famosos amb la mateixa malaltia que el presentador català

Tanmateix, Jordi González no és l'única cara coneguda de 'Mediaset' que pateix aquesta afecció. A més de compartir professió amb la seva companya, Paz Padilla també tenen la mateixa malaltia.

Primer pla de perfil de Paz Padilla amb el rostre seriós
Paz Padilla també té la síndrome de Gilbert | GTRES

La veritat és que per a cap dels dos la síndrome de Gilbert suposa un gran problema a les seves vides, ja que intenten portar rutines adequades que afavoreixen l'alimentació saludable.

De fet, Paz Padilla sempre ha inculcat a la seva filla Anna que el fet d'abstenir-se de prendre alcohol podria beneficiar-la. I és que com que és una malaltia hereditària és millor prevenir tot el possible.