IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Jorge Javier Vázquez: «El meu pare estava entestat en què jo parlés català»

El presentador recorda com ha viscut la convivència entre el català i el castellà

Jorge Javier Vázquez confessa perquè no s'ha pronunciat sobre la crisi entre Catalunya i Espanya.
Jorge Javier Vázquez recorda com ha viscut la convivència entre el català i el castellà. | CatalunyaDiari.cat

El presentador Jorge Javier Vázquez ha recordat la relació que tenia amb el seu pare i amb la llengua catalana. Vázquez ha publicat un article al seu blog de la revista 'Lecturas' recorda que quan estudiava B.U.P. es van començar a donar classes en català a l'escola, i que malgrat que al principi sorprenia els alumnes, els semblava «el més normal» anar a una botiga, «que et parlessin en català i tu respondre en castellà». El presentador explica que el seu pare «estimava el català», que «era nacionalista, molt de Pujol», i que sovint recordava una anècdota durant la dictadura franquista, quan un funcionari li va dir a un senyor que parlava català que «no bordés» i que parlés en castellà. Des d'aquell moment, el seu pare va reivindicar la importància d'expressar-se en la llengua que cadascú preferís i sobretot «que no existís un govern que prohibís l'ús d'aquesta llengua que ell estimava tant».

Jorge Javier relata que el seu pare «estava entestat en què jo parlés català, ho intentava per tots els mitjans», i que sovint el seu pare es dirigia a ell en català, però a Vázquez «li feia vergonya», ja que el seu català «era correcte» però «li faltava accent perquè era castellanoparlant». El presentador recorda que just després de sortir de la dictadura a Badalona va començar a sorgir un «lògic sentiment nacionalista» i que es van formar dos grups, «els que parlaven català i els que no, entre els quals em trobava jo, fill d'emigrants». Vázquez denuncia que en aquella època l'idioma no es va utilitzar «com un element per unir cultures, sinó que va servir per diferenciar-les». «Els que intentàvem parlar català ens topàvem amb somriures compassius per part d'aquells que el portaven parlant tota la vida. En comptes de valorar l'esforç, se'ns retreia que érem maldestres». El presentador explica que a mesura que van passar els anys, aquestes sensacions «es van anar diluint» i abans de traslladar-se a Madrid «va viure una època de perfecta convivència entre els dos idiomes».

Vázquez recorda que quan va arribar a Madrid, es «cabrejava amb aquells que no entenien el bilingüisme», i que va tenir esbroncades amb alguns amics que «eren incapaços d'acceptar que dos idiomes i dues cultures podien conviure sense cap dificultat». Seguidament, el presentador exclama que «no sap què ha passat aquests anys» perquè la directora de cinema Isabel Coixet hagi pronunciat en una entrevista «frases tan alarmants» com: «Ens estan fent fora de Catalunya». Vázquez explica que quan sent les declaracions de la directora «sent angoixa» i que el deixa intranquil llegir titulars com el de 'El Mundo': «El govern espanyol pren el control absolut de la Generalitat» o «Posar límits a la propaganda de TV3». Finalment, el presentador de Telecinco acaba el seu article amb una frase on deixa clara la incertesa que s'està vivint en aquests moments sobre la relació entre Catalunya i Espanya: «Ja no sé si hi ha solució, i el que és pitjor, no sé què passarà després».


Comentaris

envia el comentari