Juan José Salas, el policia que Rodrigo Lanza va deixar tetraplègic

La matinada del 4 de febrer del 2006, Rodrigo va llançar una pedra a l'agent de policia, que va temps després va perdre la mobilitat i la parla
Imagen del momento en el que condecoraron a Juan José Salas.
Juan José Salas, durant la seva condecoració | Cedida

Fa uns dies, vam conèixer la mort a Saragossa de Víctor Láinez per portar uns tirants amb la bandera espanyola. El primer detingut i acusat de copejar amb una barra de ferro al cap a la víctima va ser Rodrigo Lanza. No era, però, el primer cas que es relacionava al jove amb un episodi similar. I és que el mateix Lanza ja va passar set anys a la presó per deixar tetraplègic a un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona en el cas ‘Ciutat Morta’.

 

Juan José, un agent modèlic

Juan José Salas era un policia local que, l'any 2006, va començar a concórrer els habituals torns de nits. Tenia 39 anys i quatre fills, però la seva vida va canviar per sempre quan Rodrigo Lanza ho va deixar en cadira de rodes. Tot va començar a les 3.30 de la matinada, el 4 de febrer del 2006.

Foto de Rodrigo Lanza
Rodrigo Lanza, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.com

 

La nit dels fets

Diverses persones van organitzar una festa a l'edifici ‘okupado’ Palau Alòs, prop del passeig Lluis Companys de Barcelona. Després de rebre l'avís, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona es va personar al lloc, amb en Juan José entre ells. Hi havia molta gent a l'interior de l'edifici, per la qual cosa els agents van decidir esperar a la porta, mentre que els organitzadors van optar per no deixar entrar a ningú més.

 

Davant la mirada dels agents, la festa va continuar sense incidents fins a les 6.30 del matí, quan un grup d'unes 20 persones, entre les quals hi havia Rodrigo Lanza, van arribar a la porta.

 

El grup d'en Rodrigo arribava de festa i volia acabar la nit al local ‘okupado’, però els organitzadors els van negar l'entrada. Quan van veure que hi havia els agents esperant fora, es van dirigir a ells per increpar-los. Els agents els van demanar que es marxessin i, en un primer moment, semblava que tot es resoldria sense cap incident i que acabarien marxant.

 

L'atac contra els agents 

Poc després, el grup d'en Lanza va arribar armat amb pals, ampolles, pedres i altres objectes. Rodrigo, en el seu cas, va llançar una pedra contra els agents i aquesta va copejar al front d'en Juan José, que va caure a terra sense després de perdre el coneixement. Aleshores, després de caure a terra i quedar inconscient, un altre jove, Alex Cisternes, va llançar una altra pedra que va tornar a impactar en Juan José.

Lanza junto a su madre en Zaragoza.
Lanza, amb la seva mare a Saragossa | Cedida

 

Tot i que la segona pedra no li va provocar cap lesió, la primera —la d'en Rodrigo— va ser fatal. Poc després van arribar els reforços i la majoria dels atacants, entre els quals hi havia en Rodrigo, van ser detinguts. Juan José Sales, envoltat de companys, no va recuperar el coneixement i no tornaria a caminar mai més.

 

Les terribles conseqüències

En Juan José es va despertar després de mesos en coma, però el traumatisme cranioencefàlic produït per la pedrada va fer que perdés la mobilitat i la parla. Segons el citat mitjà, els metges asseguren que al moment de l'ingrés a l'hospital semblava que es quedaria en «estat vegetatiu permanent», per la qual cosa consideren un miracle la seva supervivència.

 

Amb 39 anys i quatre fills, la vida li va canviar de sobte. Ara, Sales segueix vivint a Barcelona amb la seva família.Comentaris

envia el comentari