Primer pla de Julia Otero amb posat seriós

Julia Otero, obligada a demanar ajuda després de rebre el missatge que tant temia

La periodista ha llançat un missatge demanant ajuda

Julia Otero és una de les periodistes més prestigioses i incisives d'Espanya. Des que va començar la seva trajectòria professional fa més de 40 anys, la gallega de naixement i catalana d'adopció ha esdevingut rostre i veu popular.

Va començar en una ràdio local i posteriorment va treballar a les emissores i televisions més importants del país. A més del seu pas per TVE, que la va llançar a la popularitat, la seva etapa més longeva ha estat a Onda Cero. De fet hi va passar deu anys fins que la van acomiadar amb l'argument que el seu programa era massa «elitista» i «intel·lectualment elevat».

Però, tot i això, Julia va tornar a Onda Cero el 2007, on segueix treballant avui dia. El seu estil barreja la informació amb l'entreteniment, però sense caure en continguts gaire frívols. D'altra banda, la vida li donava una garrotada terrible fa un any i mig amb un càncer de còlon que l'apartava momentàniament de la seva feina.

Superada la malaltia, que l'obligarà a fer-se controls de forma habitual, la periodista ja fa mesos que treballa i està de vacances estivals actualment. Tot i que és una periodista 'a la vella usança', Julia és molt conscient de la necessitat d'actualitzar-se, per la qual cosa té també una destacada presència a les xarxes socials.

Julia Otero demana ajuda per l'ensurt que li han donat

Julia Otero preocupava molt els seus seguidors en afirmar que havien suplantat la seva identitat. Ha passat a Instagram, on algú s'està fent passar per Julia Otero, amb un perfil calcat al qual la periodista té com a oficial.

«M'avisen que algú m'està suplantant, ha copiat les últimes fotos, calca el perfil... I envia missatges en nom meu. Si us arriba, denuncieu si us plau», escrivia.

Així s'expressava la periodista davant d'un perfil que s'ha creat a l'esmentada xarxa i que únicament es diferencia de l'oficial de Julia per un petit detall. Així doncs, el perfil de Julia Otero és otero_julia i el perfil fals és otero__julia (dues barres baixes, en lloc d'una).

Molts dels seguidors de la periodista ja han denunciat aquest nou perfil que a més intenta aconseguir el control d'altres comptes d'Instagram.

Imatge de l'Instagram fals de Julia Otero
Julia Otero ha donat a conèixer el perfil que fa servir el seu nom a Instagram | Instagram

D'aquesta manera, envia missatges directes a altres comptes fent-se passar per Otero i demanant ajuda. Suposadament necessita recuperar la contrasenya, per la qual cosa envia un enllaç al qual el receptor ha de clicar. Si es fa, està perdut, ja que en realitat és un enllaç que serveix per prendre el control del compte i canviar la contrasenya d'accés.

Després de l'advertiment públic de Julia Otero, els seus seguidors ja saben que no cal fer cas a res que ella enviï. Tot i això, sempre queda algú despistat a qui aquesta suplantació d'identitat li pot portar problemes.

Els consells perquè no ens passi com a Julia Otero

Julia Otero ha alertat amb el seu avís dels perills de les xarxes socials. Així, des de l'Institut Nacional de Ciberseguretat es recomana no obrir automàticament missatges directes que ens arribin per les xarxes socials.

Si es rep alguna cosa que no s'esperava o algun tipus de missatge en què no es té plena confiança és recomanable no obrir-lo. Millor fer abans algunes comprovacions com mirar el nom de perfil (el text que va després de l'@) i comparar-ho amb el compte oficial.

Primer pla de Julia Otero
Julia Otero, periodista en actiu després de més de 40 anys de professió | EP

També dona pistes el nombre de seguidors, ja que en el cas de Julia Otero, ella té més de 130.000 seguidors i el compte fals no arriba a 300.

En qualsevol cas, compte amb els 'links' sospitosos i, lògicament, cal evitar donar informació privada, bancària o dades personals a través de la missatgeria directa d'Instagram, tret que estiguem plenament segurs de qui ens els demana i el motiu.