IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La fi de l'actual sistema de pensions: el 86% dels experts no li dona ni 10 anys

Les valoracions han sorgit del denominat Consens Econòmic que ha pres l'opinió de 350 experts del sector

Pensionistas paseando por el parque.
Pensionistes passejant pel parc | Ministerio de interior

El 86,2% dels experts consultats per PwC creu que a l'actual sistema de pensions espanyol no li queden més de 10 anys de vida i un 63% considera que no és viable i hauria de ser substituït per un altre que garanteixi la seva sostenibilitat. Així es desprèn del Consens Econòmic, corresponent al tercer trimestre de 2017, que des de 1999 elabora PwC a partir de l'opinió d'un panell de més de 350 experts, directius i empresaris espanyols, i que en aquest cas inclou el monogràfic «Estan en risc el futur de les pensions?». Els participants consideren de forma majoritària (86%) que al sistema actual no li queden més de deu anys de vida, ja que un 42,6% creu que li queden menys de cinc i un 43,6% entre 5 i 10 anys, mentre que solament un 13,9% confia que duri més d'una dècada.

Pel que fa a les alternatives que els enquestats estimen més encertades per garantir la sostenibilitat de l'actual sistema públic de pensions, assenyalen, per aquest ordre, considerar tota la vida laboral per al càlcul de les pensions, l'engegada de mesures fiscals addicionals que incentivin a la població a subscriure plans de pensions privats com a complement de la pensió pública, i retardar l'edat de jubilació, almenys, fins als 70 anys, excepte en alguns sectors, com la mineria o la construcció. Així mateix, els panelistes es divideixen respecte a com hauria de ser el futur sistema de pensions, ja que un 38,7% creu que hauria d'adoptar-se un model mixt, de repartiment i capitalització al mateix temps, enfront d'un 35,6% que aposta perquè les pensions públiques es complementin amb un sistema privat de caràcter obligatori per a tots els ciutadans.

En l'hipotètic cas que se substituís a l'actual sistema públic de repartiment per un altre de capitalització o mixt, el 36% dels participants considera que la transició ha de ser obligatòria per als nous treballadors, mentre que els que ja estiguin en el sistema han de tenir dret a decidir lliurement si segueixen com estan o es passen al nou. En aquest sentit, un 43% creu que a Espanya no existeix una cultura financera mínima a la població com per promoure un sistema de capitalització, al mateix temps que un 65% opina que si es canvia el sistema públic de pensions, el Govern té l'obligació de garantir una pensió a tots els ciutadans, la quantia dels quals variarà segons hagin cotitzat o no.

Per un 55% la Comissió Parlamentària de Pacte de Toledo, que està estudiant la qüestió des de finals de 2016, va acabar en una sèrie de recomanacions que permetin aconseguir els recursos necessaris per resoldre el dèficit del sistema durant els anys vinents, però en res més. Finalment, al debat sobre viabilitat del sistema de pensions, el 55% dels enquestats considera que la UE hauria de tenir un paper a l'hora de fixar les característiques que haurien de complir tots els països de la zona euro, però no fixar el sistema en si.


Comentaris

envia el comentari