IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'embalsamador de Franco assegura que no va morir el 20-N

El forense Antonio Piga asegura que falleció horas antes, durante el 19 de noviembre

Antonio Piga presenció el embalsamamiento de Franco
Antonio Piga va presenciar l'acte d'embalsamar a Franco | El Confidencial

Antonio Piga, referent espanyol en medicina forense, compta amb un paper molt destacat en la història del país. Fill i nét de professionals de la medicina patòleg forense també molt reconeguts, semblava que l'estudi dels morts i de les causes que els porten a la fatalitat, corregués per les venes.

La seva gran passió per les ciències medicolegals el va acabar convertint, precisament, en l'últim testimoni de la mort de Francisco Franco i en el seu embalsamador. Aquest 20 de novembre, es compleixen ja 42 anys de la seva mort; i molts records evoquen a aquella època. Especialment per Piga qui recorda la història de forma molt diferent de l'oficial. Segons recull el 'Confidencial', després d'una entrevista en profunditat, el forense podria desgavellar molts dels moments històrics que han envoltat la mort del Generalíssim.

Un testimoni únic

La primera nota de premsa que la Casa Civil va enviar per desmentir els rumors sobre la salut de Franco, va tenir lloc el 21 d'octubre de 1975, a les 20.10 hores i resava: «En el curs d'un procés gripal, La seva Excel·lència el Cap de l'Estat ha patit una crisi d'insuficiència coronària aguda que està evolucionant satisfactòriament, havent començat ja la seva rehabilitació i part de les seves activitats habituals. A les dinou hores del dia d'avui, La seva Excel·lència el Cap de l'Estat va rebre al seu despatx al president del Govern, amb qui va mantenir una conversa de quaranta-cinc minuts».

Segons aquest comunicat Franco es trobava bé i no hi havia res de què preocupar-se, però, el que Piga explica canvia completament la perspectiva del comunicat. I és que, segons sembla, Vicente Pozuelo, metge personal de Franco, va iniciar un operatiu secret per preparar qui l'anava a embalsamar.

Va ser precisament Pozuelo qui va contactar a Piga, qui en aquell temps exercia de director del Centre Nacional d'Especialitats Quirúrgiques, per explicar-li la delicada situació. «Em va dir confidencialment que Franco estava molt malament, i que parlés amb el meu pare per si volia ser l'embalsamador. Franco havia patit un infart molt seriós, i la seva recuperació era més que complicada», explicava ell.

El forense continua relatant que tant ell com el seu pare, Bonifacio Piga, van acceptar la responsabilitat i van iniciar l'operatiu. «Vam comprar discretament el material necessari per a l'embalsamament (bates, instrumental, líquids, maquillatge cadavèric, bomba d'injecció) i el vam ficar en dues maletes enormes que vam amagar al maleter del meu cotxe», deia, abans d'aclarir que el que es buscava era un procés que aguantés prou per a estar exposat sol alguns dies, en lloc de buscar un embalsamant permanent que, d'altra banda, resultava molt més complicat de fer.

A partir d'aquest moment se li va encomanar estar pendent del telèfon a l'espera de la trucada que, suposadament, es va produir el 20-N. «Havia d'estar localitzable a qualsevol hora, el que no era tan senzill: no comptava ni amb mòbil ni amb cotxe», i postil·lava: «No ho feia servir per por que m'ho robessin o tenir un accident: al maleter portava productes potencialment tòxics».

Imagen del funeral de Franco

Imatge del funeral de Franco | Cedida
 

Franco estava molt més greu del que es deia 

No obstant això, poc després arribaria el punt d'inflexió en què els responsables ja no podien seguir aparentant normalitat. Va succeir el 2 de novembre, moment en què Franco va patir una crisi i va haver d'ingressar a l'hospital d'urgència. L'anècdota és molt més sorprenent: va ser traslladat en una catifa, nu i amb una greu hemorràgia, ja que la llitera no podia passar pel tram d'escales; i mentre ho estaven operant a vida o mort es va produir una apagada que el va posar en risc tot.

Franco, fins i tot amb aquestes, va sobreviure encara que a ningú li passava desapercebut, ja que s'estava morint i que no li quedava massa. Conseqüència d'aquest incident, a més, va haver de ser internat a l'hospital La Paz. Segons Piga, la trucada de telèfon en què s'anunciava que havia mort, va tenir lloc un dia abans de la data oficial, el 19 de novembre a les 10 de la nit. «Vicente Pozuelo ens va dir que ens preparéssim per sortir cap a La Paz quant rebéssim una altra trucada», relatava, abans d'explicar que la segona trucada es va produir exactament a les 00.00 hores del dia 20 de novembre.

Piga compte que van arribar al cap de mitja hora i que van haver d'eludir els mitjans de comunicació entrant a l'hospital per la part posterior. En aquest moment, és quan els fets, segons la seva experiència professional, canvien completament les versions oficials. En irrompre a la sala on es trobava el cos es van trobar en què no semblava una defunció recent. Això succeïa a les 00.40 minuts, i segons el seu criteri semblava que feia bastants hores des de la seva mort.

«L'habitació estava buida, lliure d'aparells, i Franco estava nu sobre el llit cobert amb un llençol. Havien tret de l'habitació tot el que es podia treure més enllà del que estructural de qualsevol habitació d'hospital. Ens vam quedar allà els quatre sols», va remarcar ell, explicant que només estaven presents Bonifacio Piga, el doctor Modest Martínez-Piñeiro, Antonio Haro Espín i ell. Modest era l'antic director de l'Institut Anatòmic Forense i Antoni era un important especialista en anatomia.

Entre tots van procedir a tractar el cos de Franco: van injectar, per dins de l'artèria, la barreja de formaldehid, aigua i alcohol, que permetrien l'evacuació de la sang de les venes i permetrien l'embalsamament. Mentre ho feien, Piga comenta que van tenir alguns problemes per tractar d'evitar que es produïssin fugues en els gots que havien seccionat.

Feia algunes hores que havia mort 

Després de comprovar que el líquid conservador s'estava distribuint bé i era eficaç, tots els teixits del cadàver es van endurir i van poder donar per acabada l'embalsamament. Segons explica, eren les quatre de la matinada en el moment en què van acabar amb el cos. «Quan vaig embalsamar, portava diverses hores mort», assegurava l'especialista a l'esmentat mitjà.

Així, segons sembla, Franco va haver de morir un dia abans, el 19 de novembre, si bé els responsables van haver de considerar que datar la data de nit podria fer la notícia més digerible. «La seva Excel·lència el Cap de l'Estat, Don Francisco Franco Bahamonde, ha mort a la Residència Sanitària de la Paz de la Seguretat Social, de Madrid, a les cinc hores i vint minuts del dia vint de novembre a causa d'una aturada cardíaca, com episodi final d'un xoc tòxic per peritonitis. Signat: Doctor Vicente Pozuelo Escudero», deia l'acta de defunció.

Sobre aquesta Piga comentava: «sincerament recordo quina autoritat ens va demanar que canviéssim l'acta, potser va ser Pozuelo, però insisteixo que no ho recordo; lògicament vam haver de quadrar l'hora de l'acta d'embalsamament perquè l'hora de la mort fos versemblant».

I preguntant quina raó podria haver-hi després d'aquesta decisió, sentenciava: «Igual pensaven que anunciant la mort de matinada esmorteïen el seu impacte i mitigaven les possibles protestes, ja que li agafaria a gairebé tothom al llit. O no ... Tampoc m'atreveixo a donar una hora exacta de la mort, però és evident que Franco va morir diverses hores abans del 20-N».

Acta de defunción de Francisco Franco
Acta de defunció de Francisco Franco | Cedida

 

 


Comentaris

envia el comentari