IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'OCU adverteix sobre els productes carnis

L'organització ha incidit en alguns productes com el fuet o el xoriç

La OCU ha advertido sobre algunos productos cárnicos.
L'OCU ha advertit sobre alguns productes carnis. | Cedida

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat que es revisin les quantitats d'alguns additius, concretament els nitrats i nitrits, en productes carnis cuits i curats després d'haver analitzat gairebé mig centenar d'aquest tipus d'aliments i d'haver constatat que són realment segurs. Tal com ha informat en un comunicat, existeixen productes carnis cuits i curats amb aquests additius que s'utilitzen per a garantir la higiene, ja que aquests productes requereixen un tracte molt especial durant tot el procés d'elaboració i conservació. El vertader risc es troba en els nitrats, perquè en ser ingerits poden transformar-se en nitrits dins l'organisme i aquests reaccionen com els aminoàcids presents a l'estómac donant lloc a la formació de nitrosamines, que són substàncies molt cancerígenes. 

A més, el fet de cuinar productes carnis amb nitrits afegits també pot afavorir a la formació de nitrosamines, encara que en aquest cas es produeix en menor proporció durant la digestió. Per això mateix, l'OCU ha decidit analitzar 48 productes carnis i el nivell dels seus additius, i ha comprovat que els fuets, el pernil curat i els xoriços són els productes que més nitrats tenen, mentre que les salsitxes cuites són les que contenen més nitrats.

Cal destacar que encara això, «el valor màxim trobat en cada un d'ells en cap cas supera el límit legal establert» i, en 22 d'ells, el producte final no contenia ni nitrats ni nitrits. L'OCU ha instat als fabricants a què facin tot el possible per millorar els processos de producció «evitant additius innecessaris i potencialment perillosos per a la salut». A totes les persones que consumeixen aquest tipus de productes, l'OCU els hi demana que ho facin de forma moderada, ja que alguns contenen additius i molta sal i «encara que els nivells no sobrepassen els límits legals, deuen ser considerats com un aliment de consum ocasional».


Comentaris

envia el comentari