L'OCU demana retirar del mercat tres aliments que podrien ser tòxics

L'oli mineral que contenen pot perjudicar la nostra salut

Los productos que la OCU pide retirar
Els productes que l'OCU demana retirar | OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha instat a què es retirin del mercat tres productes alimentaris que podrien ser tòxics en contenir hidrocarburs aromàtics, un tipus d'oli mineral que pot actuar com a «carcinogen genotòxic».

La pasta de lasanya de la marca 'Festaiola Agnesi', uns cereals d'arròs amb cacau de 'El Corte Inglés' i uns flocs de civada de 'Quaker' són els tres productes acusats de contenir hidrocarburs aromàtics.

Contaminats per factors externs

Els hidrocarburs no formen part del procés d'elaboració del producte, sinó que arriben a formar-hi part per altres motius. Així doncs, hi hauria una barreja de substàncies derivades del petroli que arribarien al producte de forma externa.

Aquest tipus d'oli mineral s'utilitza per crear envasos, tintes d'impressió i lubricants per aplicar-los sobre les cistelles amb les quals es recull l'arròs i el cacau. A més, també es troben en els additius alimentaris. Els hidrocarburs tòxics podrien entrar en contacte amb el producte i perjudicar així la salut dels consumidors.

Tot i això, encara no se sap com pot arribar a ser de perjudicial, però l'Agència Belga de Seguretat Alimentària ja va proposar fa poc eliminar aquests hidrocarburs aromàtics. D'altra banda, l'OCU va indicar que els estudis encara no permeten determinar quina quantitat d'aliments amb aquest compost podríem consumir diàriament.

Demanen una solució

L'Agència Espanyola del Consum va emetre un comunicat, l'any passat, en relació als hidrocarburs i els efectes que poden tenir sobre l'organisme. Tot i això, van remarcar que necessitaven més dades per poder fer una «avaluació més precisa».

Pel que fa a la petició de l'OCU, la sol·licitud perquè l'Aecosan retiri els tres productes s'ha presentat després que avui mateix es publiqués un estudi en relació a això que ha fet saltar les alarmes.

Així doncs, aquests olis no tenen res a veure amb l'alimentació, encara que acabin formant part de certs productes. No obstant això, sí que hi hauria altres que s'utilitzen habitualment, com els de gira-sol o els de peix, que podrien danyar el nostre fetge si els consumim excessivament.


Comentaris

envia el comentari