La baixada de les taxes aeroportuàries reduirà el cost dels bitllets d'avió

Les companyies encara no han especificat el preu de forma concreta

Els preus dels bitllets d'avió es veuran reduïts gràcies a la taxa aeroportuària. | FACUA

Cada vegada que un avió utilitza una pista per maniobrar, aterrar i desenganxar en un aeroport de la xarxa d'Aena, el gestor cobra una taxa. També en les operacions de transport i subministrament de combustible per als avions. O pels serveis d'inspecció i control de passatgers i equips. Són els anomenats 'serveis aeroportuaris bàsics' i porten aparellats unes taxes que acaben de reduir-se per als cinc anys vinents en gairebé un 11% acumulat, és a dir, un 2,22% de mitjana l'any entre 2017 i 2021.

Aquesta rebaixa, ja en vigor des de març, s'inclou en el document de regulació aeroportuària (DORA), un instrument aprovat a finals de gener en Consell de Ministres dins del nou marc regulatori vigent. A més, recull una sèrie d'obligacions que Aena, com a gestor aeroportuari de la xarxa, ha de complir per garantir la capacitat i la qualitat del servei. Aquestes rebaixes s'aplicaran a la xarxa de 46 aeroports i 2 heliports que són gestionats per Aena.

Per calcular les taxes, el Ministeri de Foment ha fet una previsió del nombre de passatgers i vols que la xarxa aeroportuària gestionarà en els propers cinc anys, per calcular els ingressos que necessitarà per mantenir el nivell de serveis prestats. El Ministeri de Foment estima que els aeroports espanyols transportaran un 8,6% més de passatgers fins al 2021, des del rècord de 230 milions del 2016, per aconseguir els 250 milions en cinc anys.

El ministre de Foment ha instat les aerolínies que traslladin la baixada de les tarifes als preus dels bitllets amb la finalitat que «l'usuari sigui el beneficiari» d'aquesta mesura, i siguin corresponsables amb l'esforç fet per estimular la demanda i el trànsit aeri, vital per al sector turístic. El sector aeri és un mercat liberalitzat on les tarifes es determinen per les polítiques comercials de cada aerolínia i, sobretot, per la dinàmica del mateix mercat, marcat per una alta competència des de la proliferació de les baix cost que han «popularitzat» l'avió com a manera de transport, i per l'evolució del cost del combustible.


Companyies com Iberia, Air Europa o Ryanair consideren que aquesta baixada del 2,2% anual en les tarifes repercutirà en els bitllets d'avió de forma positiva per al passatger, encara que sense arribar a donar una estimació de quant suposarà. La taxa per passatger la paga el viatger a través del seu bitllet, en el preu final del qual es tenen en compte altres costos, principalment el combustible. Les companyies recapten aquesta taxa com a intermediari, amb què, en haver de pagar menys costos a Aena, els passatgers podran aconseguir bitllets més barats. No obstant això, el pes mitjà de la taxa per passatgers en el bitllet amb prou feines és d'11 euros. A més, les aerolínies es beneficien d'un nou esquema d'incentius per a la creació de noves rutes i increment del trànsit. 


Comentaris

envia el comentari