IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La CUP diu que sí als Pressupostos de la Generalitat

El consell polític s'ha reunit aquest matí a Vilafranca per ratificar la decisió

La diputada de la CUP Anna Gabriel | CatalunyaDiari.cat

Després dels resultats de les votacions territorials, dutes a terme del 24 al 27 de gener, la CUP facilitarà l'aprovació dels pressupostos del Govern. Segons ja es podia saber aquest matí, el sí s'havia imposat folgadament a favor dels comptes del 2017. Concretament, només les assemblees del Baix Llobregat i de Barcelona havien optat pel no, mentre que les de l'Alt Ter, el Penedès i el Camp havien repartit els vots en parts iguals. A favor van votar tota la resta: Ponent, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Catalunya Central, Maresme i Nord-oriental. Finalment els pressupostos han estat aprovats per 39 vots a favor, 22 en contra i dues abstencions.

Així doncs, després d'aquesta consulta per territoris, avui ha estat el consell polític i el grup d'acció parlamentària els qui han decidit que el grup està a favor finalment dels pressupostos. Reunits a Vilafranca des de les deu del matí per ratificar les votacions, s'esperava que les vuit organitzacions que recolzen a la CUP i que també tenien dret a vot, entre elles Endavant, Poble Lliure, Constituents per la Ruptura, la Coordinadora Obrera Sindical o Lucha Internacionalista, apostessin pel sí. En el passat, la majoria d'aquestes organitzacions van votar que no a la presidència d'Artur Mas a la Generalitat i van rebutjar la tramitació dels números del 2016, pel que podria ser que decideixin oposar-se als pressupostos. Tot i així, el marge de victòria que ha obtingut el sí a les assemblees territorials era tan ampli que, encara afegint aquests vots, el sí de la CUP als comptes estava garantit.

El Consell Polític de la CUP i el GAP reunits avui al Consell Polític de Vilafranca del Penedès | Twitter @cupnacional

 


Per la seva banda el president, Carles Puigdemont, ja havia deixat clar que en el cas que els deu diputats cupaires tornessin a deixar caure els pressupostos, la legislatura es donaria per acabada i es convocarien noves eleccions. De fet, abans de l'estiu quan la CUP va impedir la tramitació del projecte del Govern, Puigdemont ja va sorprendre convocant una qüestió de confiança pel mes de setembre. Aquest cop la CUP estava sent més flexible, encara que les pressions pel sí s' haguessin estès més enllà de Catalunya. Ahir era Arnaldo Otegui el qui advertia que a Madrid estan esperant una ruptura de les files independentistes i que segons ell Puigdemont «anirà fins al final».

El Consell Polític de la CUP i el GAP reunits avui al Consell Polític de Vilafranca del Penedès | Twitter @cupnacional

 

Dilluns, 23 de gener, el Govern lliurava la seva última proposta a la CUP. Finalment, tot i el nou episodi de diferències entre ERC i PDeCAT arran de l'exigència dels diputats cupaires d'augmentar la pressió fiscal, la nova oferta no incloïa la revisió de cap dels grans impostos, ni IRPF ni Patrimoni ni Successions. Finalment, l'acord tancat aquesta mateixa setmana entre Ensenyament i els sindicats per incrementar el nombre de docents i reduir una hora l'horari lectiu; la creació d'un nou impost sobre les emissions de CO2 dels cotxes; i la proposta sobre la Renda Garantida —Afegir 45 milions addicionals als 208 previstos per a la Renda Mínima d'Inserció.


Comentaris

envia el comentari