IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La DGT envia distintius d'eficiència mediambiental sense comprovar la contaminació real dels vehicles

Ha aplicat aquesta mesura als conductors afectats pel cas Volkswagen i Facua-Consumidores l'ha qualificat de 'vergonyosa'

La DGT està enviant una certificació de suposada eficiència mediambiental sense fer comprovacions de contaminació real. | FACUA

La Direcció general de trànsit (DGT) ha precisat que l'enviament d'adhesius d'eficiència ambiental es basa en catalogar el tipus de vehicle sota criteris europeus i, en cap cas, entra a analitzar cada marca en concret. Aquesta ha estat la seva resposta davant la queixa de Facua-Consumidores que s'està enviant aquests distintius als conductors afectats pel cas Volkswagen. Aquest fet ha estat qualificat d'«escàndol» per l'associació, ja que la DGT «no ha dut a terme ni la més mínima comprovació de la contaminació real dels vehicles als quals està enviant un distintiu d'eficiència mediambiental».

Fuentes de la DGT han assenyalat que el procediment es basa en el Pla nacional de qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera 2013-2016 (Pla Aire), i incideix que tant les partícules com el diòxid de nitrogen tenen en el tràfic rodat la principal font d'emissió a les grans ciutats i, per això, proposa la classificació dels vehicles en funció dels nivells de contaminació que emeten. També han afegit que, encara que la DGT classifica els vehicles, són els ajuntaments els que prenen les decisions per restringir l'ús de cotxes més contaminants i recorden que a Espanya, al contrari que ciutats com París, encara no s'ha produït cap restricció d'aquestes característiques.

Mentrestant, Facua critica que aquest indicatiu suposadament acredita que es compleix amb la normativa europea, «quan precisament l'empresa va admetre que utilitza un programari per saltar-la després de passar els controls previs a la seva venda». A més, l'associació de consumidors opina que la resposta de la DGT és «vergonyosa» i que «repartir aquest tipus de certificació a vehicles sobre els quals no existeix un autèntic control d'emissions de gasos en conducció, en circumstàncies reals de conducció, és paper mullat i manca de valor».

La DGT ha començat a enviar distintius ambientals per correu als titulars de vehicles domiciliats en la Comunitat de Madrid, la demarcació de Barcelona i les ciutats de Granada, València i Sevilla. Aquests distintius, lliurats en format d'adhesiu que pot ser exhibida de manera voluntària en el vidre frontal del cotxe, es classifiquen en quatre categories, que són les de zero emissions, Ressò, C i B. En total, la DGT té previst lliurar l'adhesiu a 4,3 milions de conductors. En l'article del seu web, en el qual explica aquest enviament, la DGT indica que es queden sense etiqueta «els vehicles més antics i contaminants».


Comentaris

envia el comentari