ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

La dona més longeva de Catalunya celebra els seus 115 anys a Barcelona

L'anciana és també la més longeva de l’Estat, la segona d'Europa i es troba entre les cinc més velles del món
Ana Vela celebra avui 115 anys acompanyada pels professionals de la residència geriàtrica on viu. | La Vanguardia.

 

Ana Vela va néixer el 29 d'octubre del 1901, a Puente Genil (Còrdova). D'aquell dia, avui en fa 115 anys. Es tracta de la dona més longeva de Catalunya i de l’Estat espanyol, la segona d'Europa (darrere de la italiana Emma Morano, que ha complert 116 anys) i es troba entre les cinc més velles del món, segons el Grup de Recerca en Gerontologia (GIG). Ana celebrarà avui el seu aniversari acompanyada pels professionals que la cuiden a la residència geriàtrica pública La Verneda de Barcelona. Allà viu molt prop de l'única filla viva que li queda, de 89 anys.

Modista de professió, l’Ana es va traslladar de Puente Genil a Catalunya en la dècada dels 40, on va començar a treballar com a talladora-modista al sanatori de tuberculosos de Terrassa. El 2005 va començar a acudir al centre de dia de la residència i des de fa sis anys n’és resident fixa.Des de la mateixa residència mostren la seva admiració per la salut de ferro de l’Ana. «L’Ana mai s'ha posat malalta i ni tan sols es constipa», ha declarat David González, el director. Alguns també atribueixen el secret de la seva longevitat al seu caràcter «amable, afectuós i molt optimista», que l’ha ajudat a assumir la mort de tres dels seus fills i dels seus germans, l'últim aquest mateix any.


Així mateix González ha explicat que aquesta setmana han realitzat una celebració «íntima i interna» a la planta on es troba l’Ana, que ja no camina i que ha perdut les seves facultats cognitives. En aquest cas no hi haurà una celebració pública, ja que s'ha considerat inadequat per no torbar la tranquil·litat de l’Ana i la de la resta de residents, entre els quals hi ha quatre interns amb 100, 102, 103 i 105 anys i quaranta amb més de 90.