La Generalitat crea un registre centralitzat de parelles de fet catalanes

Estar inscrit com a parella estable és un requisit per cobrar pensions de viduïtat
La Generalitat obre un registre centralitzat de parelles de fet catalanes. | CatalunyaDiari.cat

La conselleria de Justícia de la Generalitat ha engegat des d'aquest dilluns un registre de parelles estables o de fet amb què intentarà concentrar les inscripcions que, fins ara, es feien de forma dispersa en alguns ajuntaments, i que suposa un dels requisits per cobrar pensions de viduïtat si no són casats. En una roda de premsa, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha recordat que la llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions a la persona que enviuda per cobrar la pensió: acreditar un mínim de cinc anys de convivència en parella i que quan el cònjuge mor faci almenys dos anys de la seva inscripció en un d'aquests registres.

Fins ara, per constituir una parella de fet calia fer-ho davant notari o en alguns ajuntaments: uns 50 consistoris van obrir aquest servei però, avui dia, només el mantenen una vintena perquè la resta —inclosos els de Barcelona, Badalona i l'Hospitalet de Llobregat— l'han tancat en donar-se situacions irregulars, ha explicat Mundó. El conseller ha explicat que l'objectiu del nou registre és posar-li fàcil a les parelles que volen inscriure's i, al mateix temps, alliberar els ajuntaments d'haver de dedicar recursos a aquesta qüestió, a més de centralitzar el servei per dificultar situacions de frau. A part de les persones que s'inscriguin directament, Mundó ha dit que és aconsellable que les parelles que ara estan inscrites als ajuntaments també ho comuniquin al registre de la Generalitat, i ha recordat que, si una parella es dissol, també s'ha de notificar.

 

La inscripció serà gratuïta i es podrà fer tant de forma telemàtica com presencial, amb cita prèvia, a la seu central que la conselleria de Justícia té a Barcelona o a les oficines d'aquest departament distribuïdes pel territori català. La primera parella s'ha inscrit prop de les dotze del migdia d'aquest dilluns i han estat dos veïns de Prats de Lluçanès (Barcelona): Sandra i Jordi, de 27 i 37 anys, que acaben de ser pares i no estan casats, i han acudit a la seu central del departament coincidint amb la roda de premsa del conseller.