La Generalitat reclama a l'estat espanyol la construcció d'espigons per protegir la costa del Maresme

Rull recorda a Foment que no ha fet cap de les actuacions previstes en el pla estratègic del 2015 i avisa que la situació és «greu»

Imatge de la platja de Pineda de Mar després del temporal | Ajuntament de Pineda de Mar

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat Josep Rull, reclama al govern de l'estat espanyol que construeixi espigons al llarg de tota la costa del Maresme per protegir el front marítim de temporals de mar, com el que el passat cap de setmana va colpejar els municipis del nord de la comarca. Durant una visita a Pineda de Mar i Malgrat de Mar, Rull ha evidenciat que malgrat les importants destrosses en alguns punts de la costa, «allà on s'havia fet un espigó, el passeig marítim ha aguantat». «Cal revisar el pla estratègic i generalitzar aquelles solucions que hem acreditat que han funcionat», afegeix. El conseller recorda que aquest pla estratègic l'ha d'implementar l'estat espanyol i que des del 2015, quan es va presentar, no s'ha fet res. Rull avisa que la situació és greu i reclama més celeritat i predisposició per part de l'administració estatal per no haver d'actuar «a cop d'incidents». Tots aquests plantejaments els traslladarà el Govern a la Direcció General de Costes el pròxim 30 de gener, en una reunió ja prevista a Madrid i en la que es posarà sobre la taula la situació del front marítim del Maresme. «Les afectacions són greus i s'ha d'actuar de manera ràpida», ha avisat el conseller.

Josep Rull ha recordat que el 2015 el Ministeri de Foment ja es va comprometre amb un pla estratègic valorat en 50 milions d'euros per solucionar la situació de la costa del Maresme, però només s'hi va comprometre amb una part de la inversió, 30 milions. El conseller reclama que l'administració competent ha d'assumir tots els costos i demana celeritat perquè això es faci. «Tot ho ha de pagar l'estat i en alguns aspectes s'ha de revisar», ha dit després de veure els efectes del temporal a Pineda de Mar. En aquest municipi, explica, s'ha acreditat que la construcció d'espigons ha funcionat i que l'impacte del mar ha estat especialment violent en aquells trams sense espigó. Rull creu que aquesta solució es podria generalitzar per a tota la costa, però per davant de tot vol que les solucions a curt termini s'executin amb urgència perquè la pròxima temporada de primavera-estiu pugui començar en condicions «raonables» a municipis com Pineda de Mar o Malgrat de Mar.

A l'espera del que passi en aquesta reunió a Madrid, Rull avisa que en tractar-se de l'estat espanyol, tota confiança en què aquestes actuacions es puguin tirar endavant és relativa. El conseller considera que no hi pot haver «excuses» amb un cas com aquest i diu que si l'estat vol fer «gestos amb Catalunya», aquesta és una altra bona oportunitat per demostrar-ho. En la seva visita al Maresme, Rull també s'ha desplaçat fins al Camí de la Pomareda de Malgrat de Mar, on la principal afectació del temporal és a la zona dels càmpings. El conseller ha recordat als responsables municipals que és a les seves mans poder aprovar modificacions de planejament que, sota el paraigua del Pla Director Urbanístic del sistema costaner, permeti als càmpings afectats relaxar la seva presència a primera línia de mar per tal de compensar-la i consolidar-la per la franja de l'interior i així poder mantenir l'activitat.

Imatge del conseller Josep Rull al passeig marítim de Pineda de Mar | ACN

Un altre dels actuals punts febles de la costa del Maresme, com a conseqüència del temporal, és la via del tren. En alguns punts, com és el cas de Pineda de Mar, el mar ha engolit la platja i el passeig marítim fins a arribar a escasses passes de la infraestructura ferroviària. Els tècnics faran ara una anàlisi detallat de les afectacions per veure si hi ha cap problema per a a la seguretat dels passatgers. Ara per ara, però, els trens circulen amb normalitat per la línia 1 de Rodalies. Rull també ha explicat que les incidències als col·lectors de Badalona i Pineda de Mar, que han quedat molt malmesos per l'impacte de les onades, ja estan en vies de reparar-se. En el cas de Badalona, l'administració actuant és l'AMB i en el cas de Pineda de Mar, el Consell Comarcal del Maresme. En tots dos casos, però, assegura que serà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) qui es faci càrrec dels costos.


Comentaris

envia el comentari