IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Generalitat retalla la despesa social en cuidadors familiars però ampliarà els ajuts per concertar residències

Segons la Generalitat, aquesta «és una prestació cada vegada menys sol·licitada»

Imatge de Dolors Bassa al Parlament | ACN

La Generalitat de Catalunya està ultimant les negociacions de la despesa social dels Pressupostos amb la CUP, i un dels aspectes que més destaca és la reducció de 46 milions d'euros en les partides destinades a persones que cuiden a familiars a casa seva. Segons el Govern, són partides que no tenen gaire utilització entre els ciutadans, i es canviarà la inversió d'aquests diners per destinar-los a ajudes a concertar residències per a la gent gran. Tal com ha explicat El País, al desembre del 2015 hi havia a Catalunya 145.965 persones que es beneficiaven de les ajudes i prestacions relacionades amb la dependència.

Dolors Bassa, consellera de Treball i Afers Socials, ha explicat que s'ha plantejat una disminució de l'11% en l'ajuda que reben més de 83.000 persones en qualitat de cuidador no professional, és a dir persones que conviuen amb algun familiar que necessita atenció especial. Segons la Generalitat, aquesta «és una prestació cada vegada menys sol·licitada», i l'any 2016 es va reduir un 4% respecte a les dades del 2015. Una altra partida que s'ha reduït en els nous Pressupostos, en cas que s'aprovin definitivament, és la que va destinada a pagar geriàtrics privats mentre s'espera que quedin places lliures als públics, amb una disminució de divuit milions d'euros respecte a l'any anterior.

Segons Bassa, aquesta retallada és necessària per canviar l'orientació del programa d'ajuts socials a la dependència, de manera que se centraran els esforços a reduir les llistes d'espera de les residències geriàtriques públiques. Segons va explicar el passat novembre, més de 24.000 persones estaven en llista d'espera a Catalunya, un fet que es vol intentar reduir amb les noves mesures. Des de la CUP, en canvi, no estan d'acord amb aquest canvi de model perquè consideren que «tenim uns nivells de concentració i uns nivells de delegació de gestió a privats que és inaudit», segons Gabriela Serra, diputada de partit. Segons ha informat El País, dels 2.872 milions d'euros que es destinaran a Treball i Afers Socials si els Pressupostos són aprovats, la meitat es destinarà a ajudes a la dependència, fet que permetrà que la Generalitat aporti un 80% del cost total, mentre que el govern espanyol aportarà el 20% restant.


Comentaris

envia el comentari