La Guàrdia Urbana de Barcelona impedirà desallotjaments a okupes sense permís judicial

L'Ajuntament de Barcelona ha dictat el procediment de desallotjaments privats a béns immobles sobre com ha d'actuar la policia local davant de desallotjaments entre particulars per via extrajudicial

La Guàrdia Urbana de Barcelona impedirà desallotjaments privats a okupes sense permís judicial. | CatalunyaDiari.cat

L'Ajuntament de Barcelona ha dictat el procediment de desallotjaments privats a béns immobles sobre com ha d'actuar la Guàrdia Urbana davant de desallotjaments d'okupes entre particulars per via extrajudicial, i preveu que en aquests casos se n'impedeixi el desallotjament. El procediment preveu que la Guàrdia Urbana eviti els desallotjaments en què comprovi que hi ha persones desallotjades contra la seva voluntat per qualsevol procediment no ajustat a dret, «evitant qualsevol tipus de desallotjament, tancament de portes i canvi de forrellat», segons ha publicat 'El Mundo'. 

El procediment operatiu, signat pel cap del cos municipal, Evelio Vázquez, també preveu que s'informi les parts de la manera correcta de dur a terme un desallotjament —iniciant el tràmit o denúncia davant l'autoritat judicial per usurpació— i es farà una compareixença per si poden derivar-se responsabilitats penals. Segons el document, aquest procediment operatiu vol donar resposta coordinada davant possibles pràctiques coactives o no ajustades a dret per part de particulars o empreses per executar un desallotjament d'habitatges o finques per la via extrajudicial, en al·lusió a empreses com Desokupa, que actua en ocupacions il·legals. Davant aquestes situacions, quan es faci un requeriment a través de la Sala Conjunta de Comandament (SCC), l'operador de la Guàrdia Urbana crearà un incident per amenaces o coaccions i el transferirà als Mossos d'Esquadra a qui correspon aquest tipus de serveis.

Si l'operador constata que l'incident no el pot atendre la policia catalana per falta de recursos, assignarà una dotació de la Guàrdia Urbana fins que l'incident pugui ser traspassat. Quan es faci una petició directa a la Guàrdia Urbana, i mentre arribin els Mossos, la patrulla de la policia barcelonina que acudeixi al lloc del desallotjament haurà de fer les primeres actuacions. Entre les quals hi ha recaptar informació i valorar la conflictivitat potencial de la situació, identificar els implicats en el desallotjament —els desallotjats i els autors del desallotjament— i valorar si s'han fet coaccions i observar si el personal de l'empresa que duu a terme el desallotjament té la llicència necessària. Així mateix, la Guàrdia Urbana haurà d'identificar els testimonis, garantir la seguretat, evitar enfrontaments entre persones en espais públics, valorar si és necessària la presència dels serveis socials o l'oficina d'emergències socials, i reclamar si és necessari un reforç policial.


Comentaris

envia el comentari