IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La història de la dona que va aconseguir canviar lleis sobre l'ús de les cabines de raigs UVA

Ashley Trenner va lluitar set anys sense èxit contra el càncer de pell

Imatge de l'Ashley Trenner amb la seva mare. Foto: Skin Cancer Foundation

Són moltes les persones que utilitzen les cabines de raigs ultraviolats per posar-se morenes. De fet, segons aquest article de viraldiario.com, als Estats Units cada any passen per aquestes màquines uns 30 milions d’usuaris, que inclouen uns 2,3 milions d’adolescents. Una d’elles era l’Ashley Trenner i tant de bo no ho hagués fet. La protagonista d’aquesta història considerava que el seu aspecte millorava amb la pell bronzejada i feia sessions de rajos UVA durant els 365 dies de l’any.

Malgrat les advertències de la seva mare, que li insistia perquè deixés de posar-se morena a través d’aquests dispositius, l’Ashley creia que a ella no li passaria res. Però s’equivocava, i molt. La seva addicció era tan gran que després de la retirada d’un tumor benigne va seguir bronzejant-se, inclús quan li va tornar a sortir. La mida de la lesió i el dolor que li provocava van augmentar i finalment va decidir anar al dermatòleg, que li va detectar un melanoma —un tipus de càncer de pell—. Li van extirpar el tumor i els ganglis limfàtics, però al cap de tres anys va tornar a recaure.

La dona sabia que moriria i va decidir que havia de mostrar la seva situació perquè no li passés a més gent. Així, doncs, en una entrevista televisiva des del llit de l’hospital va llençar un missatge contundent: «Literalment, he pagat per tenir aquesta terrible malaltia que m'està matant». Després de set anys de lluita contra el càncer, l’Ashley Trenner va perdre la vida el març de 2013. Tot i així, va aconseguir el seu objectiu i les seves paraules es van traduir en un enduriment de la llei sobre l’ús de les cabines de raigs ultraviolats als estats d’Oregon i Washington. A més, un any després de la seva mort, dues adolescents que coneixien la difunta,  van impulsar una campanya per evitar que els joves fessin servir les cabines.


Comentaris

envia el comentari