T'ENCANTA SÁLVAME?

Uneix-te al nou grup de Facebook per a comentar, cotillejar i disfrutar amb Sálvame. CLICA AQUÍ, t'encantarà!

URGENT

Cancel·len vols a l'Aeroport del Prat pel coronavirus

La majoria de malats recorren als serveis d'urgència dels hospitals sense necessitar-ho

Per evitar-ho s’ha creat el pla nacional d’urgències que potenciarà el 061 i donarà més recursos als CAP
Imatge d'arxiu de la sala d'espera de la Vall d'Hebron amb diverses persones esperant ser ateses | CatalunyaDiari.cat

 

El Departament de Salut vol evitar que les urgències se saturin de malats. Amb aquest objectiu s'ha elaborat el pla nacional d'urgències de Catalunya (PLANUC) per tal que els ciutadans utilitzin els recursos més adequats en l'atenció mèdica d'urgència. Aquest nou pla preveu estendre l'atenció primària a urgències a totes les demarcacions amb la creació de cinc nous CUAP, ampliar l'atenció del 061 amb una línia pediàtrica i una altra de salut mental, potenciar l'hospitalització domiciliària i crear els equips de suport integral a la cronicitat per controlar els pacients més fràgils. 

S'hauria de poder escurçar el temps d'espera d'ingrés a les urgències hospitalàries i aconseguir reduir, d'aquí a un any, un 10% els pacients que hi passen més de 24 hores, perquè d'aquí a quatre anys, no se superi en cap cas. «Hem dissenyat un full de ruta que permeti als ciutadans no haver d'anar a urgències», ha explicat el conseller Toni Comín. Segons ha apuntat el director del pla director d'urgències, Francesc Xavier Jiménez, la majoria de pacients que van a urgències tenen «problemes de baixa complexitat» i podrien haver estat atesos als CAP o a la resta de serveis d'atenció primària.

 

Aquest nou projecte vol evitar que aquests malalts acabin recorrent als hospitals sense necessitar-ho. Actualment, el 60% de les emergències s'atenen als hospitals, mentre que als CAP no s'arriba al 25% i només un 14% ho fan a través del 061. Una de les grans apostes del PLANUC és l'hospitalització domiciliària, un servei que va en augment i que es pot donar als pacients que requereixen cures concretes però que no és imprescindible que s'estiguin en un hospital.

La descongestió d'urgències també passa, segons els responsables del PLANUC, per què els pacients crònics, els més fràgils, no en facin l'ús actual. Per aquest motiu, Salut posarà en marxa quatre Equips de Suport Integral a la Cronicitat (ESIC) entre aquest 2017 i el 2018. En aquesta mateixa línia, i per evitar que se saturin les urgències hospitalàries per a casos que poden ser atesos en un altre servei, es vol potenciar la derivació inversa, és a dir, la possibilitat que des d'un hospital es demani al pacient que acudeixi a un CUAP o un sociosanitari, per exemple, on serà atès més ràpidament i amb més eficiència.