IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La majoria de platges del Mediterrani desapareixerien amb la pujada del nivell del mar

Així ho pronostiquen els estudis més dramàtics sobre aquest tema

Imatge de com quedaria el Delta de l'Ebre si pugés el nivell del mar.| Cedida.

Espanya està envoltada d'aigua per tots els costats excepte un. Per això mateix, si els pols es fonguessin no s'inundaria la Península, però la costa sofriria molt. Només un metre més d'aigua provocaria la desaparició del Delta de l'Ebre, mentre que tres metres, com pronostiquen els estudis més dramàtics, arrasarien bona part de les platges del Mediterrani, del sud d'Espanya i Galícia. El pitjor escenari de tots, sens dubte, seria si el mar augmentarà de 2,5 a 3 metres segons s'espera en 2100. La temperatura global ha crescut, fet que ha provocat que l'extensió de gel a l'Àrtic estigui sota mínims des de 1979, com explica ‘ABC’.

Per això mateix, tant el Mar Cantàbric com la costa del País Basc quedarien de moment fora de perill. En canvi, localitats com Sant Vicent de la Barquera, Pedreña, el Parc Natural Marismas de Santoña, Victoria i Joyel es veurien greument afectades. A Astúries, Villaviciosa i Vega podrien desaparèixer. A Galícia, la província de Coruña seria la més perjudicada, inclosa la seva capital i Pontevedra. Per la seva banda, a Andalusia, el Parc Nacional de Doñana quedaria inundat. La província de Cadis quedaria realment exposada, i també les platges i poblacions properes. En canvi, al litoral, l'albufera valenciana desapareixeria per complet, de la mateixa manera que el Delta de l'Ebre.

Després d'aquesta predicció, existeixen algunes encara més dramàtiques que apunten a una pujada de tres metres de l'aigua sobre l'actual nivell del mar per a finals d'aquest segle. Entre les localitats més afectades estarien grans ciutats com Barcelona, València, Cartagena, Màlaga, Cadis, Huelva, Vigo, La Corunya i Santander. Grans focus turístics a Castelló, Màlaga, Huelva, Cadis i Girona sofririen la mateixa sort.

Imatge de com quedaria Cadis si pugés el nivell del mar.| Cedida

 

Com va explicar Íñigo Losada, catedràtic d'Enginyeria Hidràulica de la Universitat de Cantàbria, a una entrevista recent per ‘ABC’, «L'augment del nivell del mar contribuirà al fet que els esdeveniments d'inundació extrema i erosió en la costa siguin més freqüents, així com la pèrdua de la funcionalitat d'algunes infraestructures localitzades en tota la franja costanera. Generarà problemes, així mateix, a les zones més baixes del litoral amb inundacions, erosions i salinització permanent en moltes zones del litoral. Els deltes, aiguamolls, cordons litorals o platges encaixades seran els sistemes més afectats».

Imatge de com quedaria La Corunya si pugés el nivell del mar.| Cedida

 


Comentaris

envia el comentari