IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La meitat dels municipis de Catalunya estan en perill d'extinció

Dels 947 municipis del país, 483 tenen menys de 1.000 habitants i pateixen un continu envelliment de la seva població, amb escasses xifres de natalitat

En vermell, els municipis catalans amb menys de 1.000 habitants. | EL PAÍS

La meitat dels municipis de Catalunya podrien desaparèixer en pocs anys. Segons publica l'Institut Nacional d'Estadística —INE—, dels 947 municipis que hi ha a Catalunya, 483 tenen menys de 1.000 habitants i la majoria d'ells pateixen un continu envelliment de la població que es contraposa amb les ínfimes xifres de natalitat, evitant així un relleu generacional òptim. En aquest sentit, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies avisa sobre la possibilitat que aquests pobles desapareguin i exigeix al Govern espanyol l'aplicació de «polítiques urgents» per frenar el que qualifica «un problema de primer ordre».

Els principals motius de la despoblació en aquests municipis és la falta de serveis i de feina. La gent adulta es desplaça als municipis amb més habitants buscant treball, aprofitant que també els seus fills gaudiran d'una escola a prop de casa o d'altres necessitats importants durant la infància. Això provoca que la mitjana d'edat d'aquests municipis incrementi any rere any. Per províncies, Lleida és la que més pateix aquesta problemàtica, en gran part, perquè té una demografia muntanyenca. Dels seus 234 municipis, 164 tenen menys de 1.000 habitants. Barcelona és la que menys, amb 93 de 313 localitats. Tarragona, en té 96 de 183 i Girona, 130 de 220.

Un dels punts que es va acordar el passat 17 de gener a la VI Conferència de Presidents Autonòmics va ser la necessitat de frenar la despoblació rural i l'impacte que tot això pot tenir sobre les pensions i la societat del benestar. En aquest sentit, segons publica El País, el Govern espanyol ha creat una comissió que s'encarregarà a partir d'ara d'elaborar una Estratègia Nacional davant del repte demogràfic, amb l'objectiu de frenar aquesta tendència.


Comentaris

envia el comentari