ÚLTIMA HORA

💉 Alemanya recomana no administrar la vacuna d'AstraZeneca als majors de 65 anys

La nova pastilla que disminuirà la propagació del VIH

El seu ús ja s'ha estès en alguns països europeus, però no a Espanya

Noves pastilles redueixen el risc de contagi de VIH. | Chicago Tribune

Alguns països segueixen complint amb l'objectiu de reduir la propagació de la sida. Mentre els investigadors intenten donar amb una cura definitiva per una malaltia tan mortal com el VIH, segueixen apareixent avanços mèdics que permeten reduir l'impacte. La nova pastilla que disminueix la propagació del VIH es diu profilaxi pre exposició o PrEP, i va ser presentada aquest mateix dimecres al VII Congrés Nacional que el Grup d'Estudi de la Sida Gesida ha celebrat a Sant Sebastià. Aquest esdeveniment se celebra just un dia abans del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida.

Durant les hores posteriors a la ingesta de la pastilla, les persones no infectades poden mantenir relacions sexuals amb persones infectades minimitzant el risc de contagi. El percentatge d'eficàcia és molt elevat, un 86%, encara que no definitiu. El preservatiu segueix sent el mètode més segur per a aquest tipus de relacions, per la qual cosa es tractaria d'una mesura addicional. La pastilla ja es comercialitza en països com França, encara que les pràctiques de risc han augmentat exponencialment a escala mundial. Per això, algunes associacions a Espanya ja han demanat la seva inclusió en la sanitat.

En una entrevista a RAC1, el secretari de Salut Pública Joan Guix, declara que «hi ha estudis contradictoris i encara es desconeixen les conseqüències de prendre's aquesta pastilla». D'altra banda Ferran Pujol, director del centre BCN, avisa a La Vanguardia que «cada dia que el departament retarda l'accés a la pastilla dos homes gais s'infecten a Catalunya». Mentrestant, la ciència tracta d'oferir solucions contundents a pesar que la gravetat de la malaltia s'ha reduït notablement en els últims anys. «Els pacients ja no es moren de sida, però això no vol dir que tinguin la mateixa esperança de vida» declara José Antonio Atalaio, cap del departament de Malalties Infeccioses del Servei De La Rioja de Salut.


Comentaris

envia el comentari