La parella d'una de les víctimes de l'accident de Germanwings explica el seu malson judicial després de la tragèdia

Mari Ángeles Bollas s'ha sentit discriminada «com a viuda i com a dona»

Maria Ángeles va perdre al seu marit a l'accident aeri els Alps. | Facebook

Mari Ángeles Bollas no només va perdre a la seva parella a l'accident de Germanwings el març del 2015. També va perdre al pare de la seva filla, de només dos anys. D'un dia per l'altre, havia perdut a l'home de la seva vida i sense gairebé tenir temps per assumir-ho, s'havia d'endinsar en un complicat procés judicial per aconseguir una pensió de viudetat tot i no estar casada ni inscrita com a parella de fet amb ell. A més, tots dos havien acordat després del naixement de la petita que ella sacrificava la seva feina fins que la nena fos prou gran i, per tant, tampoc treballava en aquell moment. Un any i mig després, el Jutjat Social número 33 de Barcelona li ha donat la raó en una sentència pionera que iguala els seus drets als de les persones casades.

En una entrevista a 'El Periódico', Bollas explica que després de la tragèdia va haver de «començar de zero» i a banda d'«assimilar la mort de la teva parella», cosa molt difícil, «comença la paperassa i la burocràcia». És en aquest moment quan Bollas se sent abandonada després que no li concedeixin la pensió de viudetat per no estar casada amb Toni Betriu, la seva parella. Havien estat convivint 10 anys, tenien una filla en comú de dos anys, comptes bancaris comuns i fins i tot estaven empadronats plegats. No s'havien casat per la seva convicció atea. Però totes aquestes raons no eren suficients.

Per sort, els dos tenien previst iniciar la construcció d'una casa pocs dies després de l'accident, i aquells estalvis la van ajudar a tirar endavant, junt amb la indemnització de l'asseguradora de la companyia aèria. «Després de l'accident, vaig sol·licitar el subsidi per desocupació, però no me'l van concedir perquè la meva filla està cobrant una pensió d'orfandat» assegura Bollas. A la negativa de donar-li la viudetat, se li sumava aquest nou entrebanc. Enfadada i amb la clara idea de no voler disposar dels diners de la seva filla, amb tota una vida al davant, Mari Ángeles i el seu advocat decideixen posar una demanda contra Asepeyo, l'asseguradora familiar.

A partir d'aquí començava un llarg procés de burocràcia i papers que «van ser molt durs» pel fet d'haver de reviure contínuament que tenia al costat «una persona que ja no hi és». Finalment, el Jutjat Social de Barcelona li ha donat la raó i li ha concedit la pensió de viudetat, decisió que va sorprendre l'afectada. «M'he sentit totalment discriminada com a viuda i com a dona. Jo no vaig tornar a treballar perquè havia de cuidar la meva filla. Tenia una dependència econòmica de la meva parella, encara que fos una decisió mútua» explica. Ara, alleujada, valora molt positivament la decisió del tribunal: «És una sentència molt important per a la societat, sobretot perquè parelles en la meva mateixa situació sàpiguen com està la llei».


Comentaris

envia el comentari