IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La presó Model de Barcelona tancarà definitivament al mes de juny

El centre penitenciari deixarà de rebre presos a partir del març

La presó Model de Barcelona | CatalunyaDiari.cat
 

La presó Model de Barcelona tancarà abans d'aquest estiu, segons ha confirmat aquest dilluns el Departament de Justícia. Està previst que la presó més antiga de Catalunya deixi d'ingressar nous reclusos d'aquí a 15 dies i que l'últim pres en surti el mes de juny. A partir del 7 de març, la presó Brians 1, situada a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), es convertirà en el centre de preventius de Barcelona, mentre que el centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès), acollirà 450 nous interns i obrirà quatre mòduls pendents d'estrenar. Amb aquest tancament, la mitjana d'ocupació dels centres penitenciaris passarà del 67,4% al 72,9%, i la Generalitat disposarà de 2.656 places lliures.

El Departament de Justícia ha fet públic aquest dilluns el calendari de tancament de la Model, un centre penitenciari que va obrir portes el 1904 i que, per tant, acumula 113 anys en funcionament. Justícia assegura que, si no s'hagués decidit tancar, les instal·lacions de la Model necessitarien una inversió d'almenys 25 milions d’euros per resoldre riscos imminents vinculats a l'estructura i a les normes de seguretat de l'edifici. A més, la Conselleria remarca que la decisió s'ha pres després d'un «rigorós estudi de viabilitat» i amb l'aval del Parlament. El 6 de març serà l'últim dia en què arribaran nous presos a la Model. A partir de l'endemà, tots els preventius ingressaran directament a Brians 1, que serà el nou centre especialitzat per a persones pendents de judici o de sentència de tota la demarcació de Barcelona.

El tancament de la Model implica tres grans operacions de trasllat de presos. Les dues primeres començaran aquest mateix dimarts. El primer moviment consistirà en el trasllat d'interns de Brians 1 i Brians 2 cap a altres presons, tenint en compte el domicili i l'arrelament territorial dels penats. Les seves destinacions seran fonamentalment els centres de Mas d'Enric, Ponent, Lledoners i Quatre Camins.El segon moviment consistirà en el buidatge de Brians 1 amb el trasllat dels seus intern cap a Brians 2. L'objectiu és deixar Brians 1 a punt per a rebre els presos preventius a partir del 7 de març.

I el tercer moviment consisteix en l'inici del buidatge de la Model. Els primers que abandonaran l'edifici de l'Eixample són 127 interns en tercer grau del Centre Obert 1, que comparteix recinte però que funciona amb independència de la resta de l'edifici. Aquests interns es traslladaran al Centre Obert 2, més conegut com la presó de Trinitat. Aquest traspàs començarà el 20 d'abril i es farà progressivament.

Justícia preveu que la reubicació dels interns en règim obert acabi la primera setmana de maig i que aleshores comenci el buidatge de la resta de reclusos. En aquell moment, ja farà dos mesos que els preventius ingressen directament a Brians 1 i a la Model només hi quedarà la meitat de la població actual, al voltant de 500 persones. D'aquesta manera, el Departament remarca que la presó s'haurà començat a buidar sense fer-hi cap trasllat, ja que el 80% dels preventius només hi passen 47,6 dies de mitjana.

Els interns que encara estiguin en presó preventiva a la Model es desplaçaran esglaonadament cap a Brians 1. Els penats acabaran a l'equipament penitenciari de la demarcació de Barcelona que sigui més proper al seu lloc de residència, amb Brians 2, Quatre Camins i Joves, i Lledoners com a possibles destinacions. Està previst que els últims interns abandonin l'edifici durant el mes de juny.


Comentaris

envia el comentari