IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

URGENT

🚑 Espanya supera el milió de contagis de Covid-19 amb la pandèmia encara descontrolada

La processionària del pi, una plaga que genera urticària i més d'un maldecap

Els darrers dies ja s'han pogut veure les primeres erugues processionàries en zones boscoses de les nostres comarques

Una mostra de les erugues, que ja s'han deixat veure en molts indrets de Catalunya. | Edgar López

La processionària del pi (Thaumetopea pityocampa Schiff.) és un lepidòpter que afecta  els pins alimentant-se de les seves fulles i també a les persones i animals produint urticària i greus afeccions al·lèrgiques. Aquest insecte és propi de la zona mediterrània europea i africana, tot i que també es troba en algunes parts d'Alemanya, Suïssa, Hongria i Bulgària. Un dels principals factors que limita la seva distribució són les baixes temperatures, fent que només pugui sobreviure en zones on l'hivern no és rigorós (temperatures mínimes superiors a uns -15 °C). A causa del canvi climàtic, aquestes temperatures mínimes han anat pujant, i la distribució d'aquesta espècie s'està expandint vers el nord i cap a altituds superiors. És present a tota la península Ibèrica, incloses les illes Balears.

Aquest insecte és molt conegut al nostre territori, ja que forma una de les plagues més conegudes als nostres boscos que s'identifica ràpidament per la presència d'unes bosses de pèls blancs a les branques dels pins. Aquesta plaga pot afectar molt als pins minvant el seu creixement, debilitant els arbres i predisposant el pi a l'atac d'insectes perforadors.

La processionària del pi sol seguir un cicle que es repeteix any rere any. Les papallones neixen a l'estiu i posteriorment posen els ous a les fulles dels pins. Al cap de poc més d'un mes ja neixen les erugues. Quan arriba el fred, les erugues formen les bosses de pèls sedosos dins de les quals passen l'hivern a resguard de les baixes temperatures. Al final de l'hivern baixen dels arbres i formen les processons amb l'objectiu de buscar un indret adequat per enterrar-se i construir el capoll. És per aquesta raó que les anomenem com la processionària del pi, pel trajecte que realitzen per buscar un lloc a terra fer el capoll i la crisalidació en nombrosos grups d’erugues. Normalment a l'estiu següent, algunes poden trigar dos o més anys, surten les noves papallones i es torna a iniciar el cicle.


Comentaris

envia el comentari