La sanitat, pròxim objectiu de l'inversió xinesa

Diversos grups inversors del país asiàtic han iniciat operacions de compra de clíniques i grups sanitaris espanyols

Imatge de l'exterior d'un centre de Clínica Baviera | cedida

La inversió procedent de Xina ha arribat a diversos sectors de l'economia catalana, entre ells l'alimentació, la comercialització de productes de la llar, l'hostaleria i fins i tot el futbol, i segons avança Voz Populi, el seu següent objectiu podria ser endinsar-se en el sistema sanitari espanyol i català, principalment el privat. Segons informacions del diari Expansión, el grup xinès Aier Eye Hospital estaria preparant una opa sobre la companyia Corporació Financera Alba, el principal accionista de les clíniques Baviera, que compta amb 70 centres repartits per Catalunya, la resta de l'Estat i tres països europeus més.

Però la inversió xinesa s'ha deixat notar en altres operacions similars prèvies, que tot i que no s'han materialitzat amb una entrada del país asiàtic en empreses del sector, sí que hi ha hagut intents i licitacions per fer-se amb majories dins dels seus accionariats. Un exemple d'això és la venda del grup Quirón a l'alemany Fresenius Helios, una operació on també es va temptejar la inversió de grups xinesos. El grup australià GenesisCare pertany ara en un 74% al grup China Resources, en aliança amb Macquarie Capital, i segons algunes informacions, GenesisCare va adquirir la companyia madrilenya Imoncology i la malaguenya Oncosur. Segons Voz Populi, el mateix grup podria estar interessat en la compra de la valenciana Nisa, encara que no s'ha especificat quina empresa australiana estaria interessada en la seva compra.

Segons un expert que no ha volgut donar el seu nom, els grups d'inversió xinesos estarien invertint en la sanitat catalana i de l'Estat per imitar el seu model, igual que el d'altres països occidentals, i importar-ho a Xina, on la medicina tradicional encara està molt arrelada. De fet, el país asiàtic fa anys que compta amb diversos acords de col·laboració amb centres sanitaris, com per exemple la fundació TPM-DTI, amb seu a Barcelona, que ha format des del 2012 a prop d'un miler de sanitaris xinesos. Segons l'expert, «per això ara estan adquirint empreses sanitàries estrangeres, en realitat són operacions de compra de coneixement, volen imitar la sanitat occidental».


Comentaris

envia el comentari