L’advocat dels consellers Comín i Serret denuncia la falta d’imparcialitat de la jutgessa Carmen Lamela

Segons el lletrat, hi ha un «criteri diferent» a l'hora de prendre decisions judicials

Gonzalo Boye acusa la jutgessa Carmen Lamela de falta d'imparcialitat
Gonzalo Boye acusa la jutgessa Carmen Lamela de falta d'imparcialitat | Cedida

L'advocat encarregat de la defensa dels consellers Toni Comín i Meritxell Serret, Gonzalo Boye, ha aplaudit la decisió del jutge belga de deixar en llibertat als seus clients, així com al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als altres dos consellers que continuen a Brussel·les, Clara Ponsantí i Lluís Gordi. En una entrevista a TV3, Boye ha assegurat que en el cas del judici a l'Audiència Nacional, hi va haver una falta d'imparcialitat per part de la jutgessa Carmen Lamela. Segons informa 'La Vanguardia', el lletrat ha contraposat la decisió de Lamela i la del jutge belga, i ha assenyalat que es pot evidenciar que «hi ha un criteri distint d'intencionalitat», i que la magistrada «ja no és imparcial».

L'advocat basa les seves paraules en la querella contra els acusats, tant els que es troben en territori espanyol com els que continuen a Bèlgica. En els dos casos hi ha tres delictes dels quals són acusats: malversació, sedició i rebel·lió i, a més, en els casos dels membres del Govern que es troben a Bèlgica s'han de sumar els delictes de prevaricació i desobediència, tal com estipula l'euroordre redactada per Lamela. Ara bé, Boye ha destacat que el president Puigdemont i els seus consellers no han entrat a presó a Bèlgica, mentre que els que han declarat a l'Audiència Nacional, tret de Santi Vila, continuen tancats a diferents centres penitenciaris.

El lletrat ha explicat en la seva entrevista que «no entén» que la diferència entre les decisions de la justícia belga i l'espanyola sigui tan gran. Gonzalo Boye ha insistit que és «excepcional» la mesura de presó provisional dictada per la magistrada Carmen Lamela el passat dijous, tenint en compte que, dins la mateixa causa, el jutge belga ha optat aquest diumenge per deixar en llibertat els consellers i el president. «Com es valora el risc de fuga a l'Audiència Nacional i com es valora a Bèlgica?», s'ha preguntat l'advocat, que ha assegurat que «potser a Bèlgica es respecta més el conveni europeu dels Drets Humans que no pas en la causa de la jutge Lamela». «No en tinc cap dubte», ha afegit Boye.

En aquest sentit, el lletrat ha justificat el viatge a Bèlgica dels quatre consellers i de Carles Puigdemont perquè, ha dit, volien «escapar de la injustícia espanyola». El lletrat s'ha mostrat convençut que els membres del Govern que són a Brussel·les «no tenen res a amagar», i ha subratllat que van viatjar fora d'Espanya perquè «buscaven un país on es poguessin defensar garantint que hi havia imparcialitat». La decisió del jutge belga de deixar en llibertat provisional Carles Puigdemont i la resta de consellers ha sorprès el govern espanyol, que s'ha limitat a assegurar que «respecta» la decisió, i que confia que el procés d'extradició tingui «un bon final». Amb tot, tant Puigdemont com diversos consellers han celebrat la seva posada en llibertat, i han assenyalat que a Espanya ja estarien a presó. 


Comentaris

envia el comentari