IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L’Ajuntament de Barcelona inicia la retirada de 570 plaques franquistes de quatre districtes

El govern de Colau retira la placa de l’antic Institut Públic de l’Habitatge —en època franquista—, dels barris de Sant Andreu, Sant Martí, Eixample y Sants-Montjuïc

Plaques de l’antic Institut Públic de l’Habitatge en època franquista
Plaques de l’antic Institut Públic de l’Habitatge en època franquista | Cedida

Els districtes barcelonins de Sant Andreu, SantMartí, l'Eixample i Sants-Montjuïc han iniciat els treballs per retirar un total de 570 plaques de l'antic Institut Públic d'Habitatge de l'època franquista, sumant-se als de Gràcia i Nou Barris, que ja van dur a terme la retirada. Preveuen acabar la retirada d'aquestes plaques d'edificis durant aquesta tardor, després d'haver elaborat un cens d'aquests elements amb simbologia franquista i haver comunicat per carta als veïns dels edificis la voluntat de retirar-los, ha detallat el consistori aquest dimarts en un comunicat. L'Ajuntament es fa càrrec dels costos de la retirada i l'arranjament de l'espai en el qual estaven situades les plaques, que es conservaran en el Museu d'Història de Barcelona (Muhba) i en districtes, excepte en els casos en què els veïns han expressat la voluntat de quedar-les-hi. El districte de l'Eixample preveu retirar 177 plaques; el de Sant Andreu, 128; en Sant Martí, 150, i a Sants-Montjuïc, 162, de les quals només 117 contenien simbologia franquista i legalment es podien retirar, i una comunitat es va oposar, per la qual cosa es van comptabilitzar 116 plaques en aquest districte. 

El cens d'edificis amb plaques en Els Corts és de 34, de les quals 26 ja han estat notificades —preveu executar la retirada a la fi d'any—, mentre que a Ciutat Vella la presència d'aquestes plaques amb simbologia franquista és residual. El districte de Horta-Guinardó ha actualitzat el cens de plaques i ha comptabilitzat 258, que es retiraran previsiblement durant l'últim trimestre; Sarrià-Sant Gervasi està acabant l'expedient per retirar les primeres 130 de les 230 que hi ha en el districte. El Govern d'Ada Colau, mitjançant el Comissionat de Programes de Memòria, pretén fer visible la memòria històrica i el rebuig al franquisme, i considera que les referències franquistes a l'espai públic «són contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat».


Comentaris

envia el comentari