L'augment de botigues de pakistanesos preocupa els veïns i comerciants de Barcelona

Les autoritats asseguren que compleixen amb la legalitat vigent

L'augment de botigues de pakistanesos preocupa els veïns i comerciants de Barcelona. | Blagers.co

És molt habitual caminar i passejar per la ciutat de Barcelona i trobar-se, en molts carrers, algun establiment dels anomenats 'badulaques', és a dir, botigues i adrogueries regentades per la comunitat pakistanesa en què podem trobar gairebé de tot i a qualsevol hora del dia. La ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana han vist un augment significatiu d'aquest tipus de locals durant els últims anys, i els veïns i comerciants de la zona han mostrat la seva preocupació en diverses ocasions per una competència deslleial que no compleix amb els horaris comercials legals. Tot i això, les autoritats han insistit en què aquests establiments sí que compleixen la legalitat, tot i que matisen que en alguns aspectes és molt complicat de demostrar.

La principal reclamació dels comerciants en contra d'aquests establiments és que no respecten els horaris comercials: obren molt aviat al matí i no tanquen fins ben entrada la matinada, i en alguns casos ni tan sols arriben a tancar. Els ciutadans no solen tenir gaires inconvenients amb què aquestes botigues obrin a totes hores perquè suposen una preocupació menys en els casos en què es necessiti alguna compra d'última hora a altes hores de la nit. Però segons han afirmat els comerciants de la zona, això suposa un incompliment dels horaris dels treballadors, que en alguns casos podrien arribar a passar tot el dia a la botiga.

Les inspeccions de treball, sanitat i altres àmbits que s'han fet sobre aquests establiments demostren que compleixen amb la legalitat, però les autoritats també han admès que en alguns casos és molt difícil de demostrar. Per exemple, és difícil esbrinar si els dependents de les botigues són a l'establiment les hores que marquen els seus contractes o si n'estan gaires més. Els dependents confirmen que compleixen l'horari, i aquests establiments no es posen denúncies entre ells, i per tant, a falta de denúncies i de testimonis que ho garanteixin, les autoritats han de donar les seves declaracions per bones.

Tot i això, aquests locals solen tenir entre dues i tres persones a la botiga, però només una té contracte legal. Els altres homes que estan a l'establiment diuen que són amics que estan ajudant, i sense cap més prova, no se'ls pot acusar d'incomplir la llei. Un responsable de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha explicat a 'La Vanguardia' que la llei d'horaris permet una gran flexibilitat laboral i comercial a aquests establiments, i que per tant no es pot dir que no compleixin amb la legalitat. Els locals que compten amb menys de 150 metres quadrats tenen «un horari obert», fet que motiva les sospites dels comerciants de la zona i d'alguns veïns, que asseguren que els establiments estan oberts qualsevol hora del dia i que sempre hi ha la mateixa persona a la caixa registradora.


Comentaris

envia el comentari