IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'autor del crim de Tots Sants a Figueres assegura que el seu oncle li va donar l'arma i li va dir «té, mata'l»

Aquesta és la versió que l'autor del crim del dia de Tots Sants del 2013 als afores del cementiri de Figueres ha sostingut aquest dimecres al judici

Imatge del judici pel crim de Tots Sants del 2013 a Figueres | CatalunyaDiari.cat

El seu oncle li va passar l'arma i li va dir «té, mata'l, jo compliré amb tot». Aquesta és la versió que l'autor del crim del dia de Tots Sants del 2013 als afores del cementiri de Figueres ha sostingut aquest dimecres al judici. Segons la seva versió, l'altre acusat «també té la culpa» del que va passar. De fet, el responsabilitza i diu que l'origen del conflicte entre els dos clans va ser una baralla que, la nit abans, va tenir el seu oncle amb el germà de la víctima. Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan' assegura que la víctima va treure una arma i el va encanyonar. Va ser aleshores quan el seu oncle li va passar la pistola i ell va obrir foc. Entre llàgrimes, l'altre acusat, Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux', ha acusat el seu nebot de «mentider». Afirma que, per la llei gitana, el seu nebot li reclama que li compri una casa per compensar-lo pel crim. «No he pogut fer-ho, ja no tinc diners», ha declarat.

L'autor material del crim de Tots Sants ha canviat la versió que ha mantingut durant la instrucció del cas i ara assegura que l'altre acusat, el seu oncle, li va passar l'arma. «Estic dient la pura veritat», ha afirmat. Segons ha explicat aquest dimecres, el dia 1 de novembre del 2013 estaven en un bar proper al cementiri prenent un cafè quan els van anar a avisar que un home del clan rival, els Santiago de la família Gabarre, havia protagonitzat una disputa al cementiri i que els buscava per matar-los. Quan van sortir a fora, es van enfrontar amb la víctima mortal. «Em va dir, a tu et mataré, em cago en tots els teus morts», ha afirmat. Aleshores, assegura que va veure com la víctima treia una pistola. No recorda ben bé d'on va sortir l'arma però sospita que la duia amagada a la bossa de la seva dona, que estava present en el moment dels fets. Llavors, diu que ell li va demanar una arma a un home (cosí germà de la víctima) però li va dir que no en duia cap.

Després que es produís l'assassinat, diu que va arrencar a córrer però no per fugir, sinó perquè pensava que hi podia haver alguna altra persona del clan rival armada i el podien abatre a trets. L'autor material confés creu que algun membre dels Santiago es va encarregar de fer desaparèixer l'arma de la víctima de l'escena del crim. El principal acusat ressalta que no va inculpar abans el seu oncle per por que li fessin mal a la seva dona i als seus fills. «He portat molt mala vida, sempre m'han tractat molt malament i tenien a la meva família», ha justificat. 

L'altre arrestat sosté que ara el 'Shin Chan' l'incrimina perquè no li ha pogut comprar una casa que li reclamava per haver perpetrat el crim. Segons ha ressaltat, l'origen del conflicte entre famílies va ser una disputa protagonitzada per ell. Per això, indica que la llei gitana estableix que és culpa seva i aquest és el motiu pel qual el seu nebot li exigeix una compensació. «Tot el rotllo va passar per mi i ell me'n fa responsable, però no he pogut comprar una casa perquè ja no tinc diners», ha afirmat. Per aquest motiu, assegura que el nebot l'acusa ara només «per fotre». Vicente Fernández Cortés diu que mai ha tingut una pistola i que tampoc té llicència per dur-ne. «Cap gitano té permís d'armes», ha exposat. També ha negat portar una bossa bandolera.

La vídua afirmava que li havia vist treure l'arma d'una bossa i passar-li al seu germà, que va obrir foc. Vicente Fernández Cortés sosté que la vídua menteix per ordre del seu sogre, el pare de la víctima mortal. Segons la seva versió, com que l'origen del problema és un afer sentimental que l'implica a ell i al germà de la víctima, el clan Santiago va decidir que tots dos acusats –i no només l'autor material- havien de rebre càstig. «Jo no duia cap pistola, no tinc cor de matar a ningú», ha dit. Segons la seva versió, quan van sortir del bar alertats per la presència d'un Gabarre a la zona del cementiri va pensar que seria el germà de la víctima, amb qui havia tingut una baralla el dia abans. «Quan ens vam apropar i vaig veure que no era ell em vaig girar perquè jo amb aquell no tenia cap compte pendent», ha descrit. Aleshores, quan ja no mirava cap a la víctima, va sentir els trets. Quan es va tornar a girar de nou ja va veure el seu nebot amb l'arma a la mà i disparant. «No sé d'on la va treure», ha dit. La baralla que va causar l'enemistat entre els dos clans va ser la nit abans. Segons ha explicat el 'Sioux', el germà de la víctima el va anar a buscar a casa seva.

Un temps abans havia començat una relació amb la seva exdona i afirma que, des d'aleshores, el «mirava malament». Quan el va anar a buscar i li va dir que pugés amb ell al cotxe, hi va accedir perquè no pensava que el pogués agredir. Ja dins el vehicle, assegura que el germà de la víctima va treure una arma i el va colpejar a la cara amb la culata. «Em volia portar a un descampat per torturar-me», ha explicat. En aquell moment va aparèixer el seu germà, el 'Shin Chan', que els havia seguit en un altre cotxe. Segons coincideixen els dos acusats, l'agressor va baixar del vehicle i va encanonar el 'Shin Chan' amb l'arma mentre els hi deia que són «unes putes» i que no els matava perquè no volia. «Se'm va pixar a sobre», ha afirmat el 'Sioux'. Quan el Gabarre va marxar, els dos acusats no van denunciar-ho a la policia. «Si ets gitano no pots, ho vam anar a dir als nostres oncles», han explicat. Les dues famílies, a través dels patriarques, van arribar a un acord per «respectar» el dia de Tots Sants i es van repartir les hores de cementiri. Els acusats creuen que la víctima mortal també ho sabia però, tot i això, va decidir anar al cementiri. «Es va posar a la defensiva i va dir que d'allà no marxava», han rememorat. Després de la declaració, i amb vista a la tensió entre els dos acusats, els Mossos d'Esquadra els han separat a dos llocs diferents de la sala de vistes. En el tràmit de conclusions, el fiscal Víctor Pillado ha mantingut la petició de 23 anys de presó per a cadascun per assassinat i tinença il·lícita d'armes. L'acusació particular, exercida per la lletrada Mònica Tarradellas ha introduït una agreujant perquè sosté que van cometre el crim per motivacions masclistes. L'advocat de Juan Fernández Cortés, Marcos García Montes, afegeix com a atenuants que el 'Shin Chan' anava drogat, va actuar en legítima defensa, va patir un arravatament i va confessar quan el van detenir minuts després del crim. La defensa de Vicente Fernández Cortés, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana l'absolució perquè ressalta que el 'Sioux' no duia cap arma ni podia preveure que el seu nebot acabaria disparant. El judici continuarà dijous al matí amb els informes. A la tarda està previst que entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.


Comentaris

envia el comentari