L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal diu que les pensions pujaran el mínim només fins a l'any 2022

Això comportaria una pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes d'un 7%

L'informe de l'AIReF indica que els comptes del sistema precipitarien una baixada del 2,96% a les pensions del 2017 | Cedida

Segons un estudi publicat el dijous, 13 de juliol, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) considera que s'ha d'aplicar a les pensions la pujada del 0,25% aprovada per al 2017. A més, assenyala que aquesta pujada mínima garantida per llei no s'aplicarà fins al 2022. Segons 'La Información', això comportaria una pèrdua del poder adquisitiu dels pensionistes del 7%. A més, fonts de l'AIReF han aplaudit l'exercici de transparència dut a terme pel Govern, per facilitar informació sobre l'aplicació de l'Índex de Revaloració de les Pensions (IRP) en aquest exercici. L'informe de l'AIReF indica que, sense aquest sou del 0,25%, els comptes del sistema precipitarien una baixada del 2,96% a les pensions del 2017, tenint en compte les previsions d'ingressos i despeses de la Seguretat Social.

La baixada situaria en el 3,5% i, aplicant algunes de les correccions al sistema de càlcul marcat per la llei, en el 2,9%. Des d'AIReF asseguren que les diferències es troben en les diverses projeccions d'ingressos i despeses, que serveixen de base per calcular la sostenibilitat del sistema de pensions. D'aquesta forma, la Seguretat Social preveu un increment mitjà dels ingressos del 4% en el període 2017-2022, mentre que l'AIReF el deixa en tan sols 3,7%. A més, assenyalen que enguany la diferència d'ingressos prevista per la Seguretat Social es tradueix en uns 2.000 milions d'euros. D'aquest forma, l'Autoritat veu molt difícils els ingressos a la primera meitat del període, i és més optimista a partir del 2020.

Quant al capítol de despeses es refereix, la Seguretat Social preveu un increment mitjà del 2,7%, mentre que l'AIReF ho eleva a 2.9%, en el mateix període. Amb unes diferències tan marcades, el Govern situa en l'1,1% el dèficit del sistema fins a 2022 i l'AIReF en l'1,4%, tres desenes per sobre. Amb tot, l'aplicació de l'IRP acaba portant a una pujada ínfima del 0,25% com a mínim fins a 2022, quan els comptes encara no haurien aconseguit l'equilibri necessari perquè la regla deixi d'estar en vigor. Des d'AIReF també asseguren que sense l'aplicació del 0,25%, el sistema podria aconseguir l'equilibri precisament l'any 2022.


Comentaris

envia el comentari