L'economia catalana bat rècords amb 438.000 llocs de treball menys

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha assegurat, durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2016, que es preveu reduir l'atur en 156.000

Oriol Junqueras ha presentat l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2016, juntament amb Pere Aragonès, el secretari d'Economia. | CatalunyaDiari.cat

La Generalitat de Catalunya preveu un nou rècord en el creixement de l'activitat econòmica, per sobre de la majoria de països europeus avançats i similar a les taxes de creixement del 2007, abans de la crisi. Així mateix, si es compleixen aquests pronòstics, el Producte Interior Brut (PIB) arribarà als 232.000 milions d'euros. Unes xifres que, tal com recull 'El País', són excel·lents però no tenen reflex al món laboral, ja que el volum d'ocupació és un 10,9% inferior al de fa 10 anys, el que suposa 438.000 llocs de feina menys. El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, assegura que «la nostra economia ha estat capaç de trobar un camí de creixement sostenible, diversificat i robust». Ho ha fet el passat dijous, 20 de juliol, durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2016.

  

Aquesta previsió econòmica es deu al fet que Catalunya és la quarta regió europea amb més inversió estrangera directa, darrere de Londres, Escòcia i Moscou, segons Natalia Mas, la directora d'Anàlisi del sector. Aquesta va ser superior als 5.000 milions d'euros respecte al 2015, el que suposa un augment del 2,3%. Paral·lelament, el secretari d'Economia Pere Aragonès ha aprofitat per esmentar el debat independentista envers aquest increment: «El procés polític no afecta la inversió estrangera, i si afecta és de forma positiva». La indústria és el principal motor de la recuperació, ja que en vuit anys ha tornat a créixer, concretament un 3,2%. D'altra banda, el turisme també juga un important paper en l'economia catalana: el nombre de visitants estrangers ha augmentat un 4,3% respecte al 2015, el que fa un total de 18,1 milions de turistes, que contribueixen un 4% més, és a dir uns 17.400 milions d'euros.


No obstant això, la societat catalana no veu reflectida en la seva feina aquesta recuperació econòmica. Per la seva banda, Junqueras no ha defugit a l'hora de valorar la reducció de la taxa d'atur, que s'espera que se situï al voltant de l'11,6% a finals del pròxim any. Cal recordar que el 2013 era d'un 7,4% més alt. Els problemes, segons el vicepresident, són l'alta taxa de temporalitat, els elevats nivells d'atur juvenil i de llarga durada, i els salaris baixos. «Hi ha una part de la població que segueix estant molt a prop del llindar de la pobresa», assegura el polític. Així mateix, una de les mesures futures que vol promoure és la recuperació dels salaris, ja que segons ells les retribucions precàries poden implicar un risc per al creixement. Paral·lelament, el consistori pretén que es creïn un total de 156.000 llocs de treball nous fins al 2018, una mica més de la tercera part de la xifra d'atur de 438.000.


Comentaris

envia el comentari