IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

URGENT

🚑 La pandèmia segueix fora de control a Espanya amb 13.873 nous contagis

L’enquesta d’un diari francès veu favorable que França reconegui la República de Catalunya

Segons ‘Le Piont’, gairebé el 70% està a favor de reconèixer-la, mentre que el 30% «no»

Una estelada davent el Parlament europeu, a Estrasburg
Una estelada davent el Parlament europeu, a Estrasburg | AP

Pocs dies després de la declaració d'independència de Catalunya, molts mitjans internacionals han fet ressò de l'esdeveniment polític. No s'ha de deixar de banda el conflicte entre els governs català i espanyol. Però fora de l'àmbit estatal, diferents països discuteixen el fet de reconèixer o no la nova república. Molts països han expressat en seu suport al govern espanyol de mantenir la unitat. Altres han fet costat al procés català i han aprovat la seva acció de declaració unilateral per part del govern català. Doncs bé, el diari francès 'Le Point', ha fet una enquesta als seus lectors en la seva web preguntant: «França hauria de reconèixer la independència de Catalunya?». Les dades són bastant positives, ja que, dels més de 100.000 vots, gairebé el 70% està a favor de reconèixer-la, mentre que el 30% ha votat «no».

Fa unes setmanes 'Le Monde', va publicar que, «la UE no faria de mediador entre Catalunya i Espanya per evitar crear un precedent a Europa». El rotatiu francès argumentava que l'estratègia dels països europeus seria aïllar Catalunya, per aquesta manera «Puigdemont abandonaria la declaració unilateral d'independència». El referèndum es va celebrar tot i els impediments i les amenaces del govern espanyol. Europa es va pronunciar dient que, «si a Catalunya guanya el 'sí', ho respectarien». Tanmateix el mateix diari francès va atacar a TV3, acusant la televisió pública catalana de, «bombardejar propaganda simplista i mentidera», i Puigdemont de «situar-se fora de la llei».

Punt fronterer francès a Portbou
Punt fronterer francès a Portbou | Cedida

 

Un cop proclamada la independència, Bèlgica va ser un dels primers països a interessar-se pel que estava passant a Catalunya. De fet, el ministre belga d'Immigració, Theo Francken, va considerar factible la possibilitat de concedir asil polític a Puigdemont. Aquest fet no ha estat ben vist pel govern central. El PP ha criticat durament al ministre belga «atac inacceptable», d'un membre d'un estat europeu o un altre. «Sense tenir cap motiu ni competència per fer-ho, i avançant-se a qualsevol esdeveniment, Francken es permet valorar un possible judici a Puigdemont fent greus acusacions al sistema judicial espanyol, a la feina dels jutges espanyols i a l'estat de dret a Espanya», ha dit el portaveu del PP i vicepresident primer del grup PPE al Parlament Europeu, Esteban González Pons. Per la seva banda, el govern espanyol ha seguit amb les mesures constitucionals d'aplicació del 155 a Catalunya. Mantenint el rumb amb Europa, el govern espanyol ha destituït Francesca Guardiola com ambaixadora de Catalunya a Dinamarca. Es preveu que es tanquin totes les ambaixades internacionals de la Generalitat.


Comentaris

envia el comentari