IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les al·legacions per estalviar-te ser en una taula electoral

Existeixen molts motius però la llei és dura pel que fa a la presència en les taules electorals

Imatge d'arxiu. Foto: CatalunyaDiari

Sovint se sent el rumor que diu que si t'ha tocat ser un cop en una taula electoral, és més probable que et torni a tocar. Segons expliquen això no és cert. Tot i així, molta gent espera no haver de ser mai en una taula electoral. I és que, sembla més probable que ens toqui ser-hi que no pas que ens toqui la loteria. Encara que, segons 'El Periódico', existeixen algunes excuses que ens poden servir per lliurar-nos-en, en el cas que ens hagi tocat, encara que la llei sigui força estricta en aquest àmbit.

Cal recordar que, si es compleix alguns dels requisits, caldrà comunicar-ho a la Junta Electoral amb antelació. En el cas de no presentar-se a una taula electoral, s'incorre en una pena de presó de tres mesos a un any o una multa de sis a vint-i-quatre mesos. I, en el cas de no poder lliurar-nos-en de cap manera, cal saber que la retribució econòmica a rebre és de 63,40 euros, les dietes i cinc hores de reducció de la jornada laboral l'endemà de les eleccions.

Els motius que poden al·legar-se

La primera de les excuses i la més viable és ser major de 65 anys i menor de 70 anys, si és així, es pot renunciar fins set dies abans de les eleccions. Tenir una discapacitat declarada, ser pensionista amb incapacitat permanent absoluta, l'embaràs a partir del sisè mes i el període de descans maternal o ser a la presó o internat en un hospital psiquiàtric, també ens estalviarien ser en una taula electoral encara que el sorteig ho dictamini.

D'altra banda, també existeixen motius personals que poden al·legar-se. Alguns són lesions, mals o malalties físiques o psíquiques; la condició de pensionista d'incapacitat permanent total per a un determinat lloc de treball; l'embaràs de risc durant els primers sis mesos de gestació; la previsió d'operacions quirúrgiques i proves mèdiques rellevants el dia de les eleccions, els dies anteriors o posteriors que siguin inaplaçables; la pertinença a confessions religioses en les quals l'ideari o el règim de clausura resultin contraris o incompatibles amb la participació en una taula electoral o el canvi de residència habitual a un lloc situat en una altra comunitat autònoma i sigui impossible moure's per assistir als comicis. 

Les responsabilitats familiars també excusen de formar part d'una taula electoral. Així, la condició de mare durant el període de lactància natural o artificial fins que el nadó compleix nou mesos, la cura directa i continua de menors de vuit anys o de persones amb discapacitats o la cura directa d'un familiar fins a segon grau de consanguinitat que no pugui valer-se per si sol, també serien motius de pes a al·legar.

Els esdeveniments familiars d'especial rellevància que resultin inaplaçaples o els quals els aplaçaments provoquin prejudicis econòmics importants, sempre que l'afectat sigui protagonista o guardi una relació de parentesc fins al segon grau de consanguinitat o ser pare, mare o tutor d'un menor de catorze anys i demostrar que l'altre progenitor no pot fer-se'n càrrec i que el menor no té parents que puguin fer-ho, també farien que ens en lliuréssim de ser en una taula electoral.

Existeixen també un seguit de responsabilitats professionals que ens eximirien del deure de ser en una taula electoral. Així, els qui han de prestar serveis a Juntes Electorals, Jutjats i a l'Administració Pública amb funcions electorals; els qui han de prestar serveis essencials a la comunitat, com metges, bombers, o altres; els directors de mitjans de comunicació i caps d'informatius que cobreixen la jornada electoral; i els professionals que hagin de participar en esdeveniments públics el dia de les eleccions i en què el professional no pugui ser substituït o la no participació perjudiqui i generi prejudicis econòmics, també poden eximir-se de participar-hi.


Comentaris

envia el comentari