IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚔 Almenys tres detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra els responsables de Tsunami Democràtic

Les aus de ciutat envelleixen abans que les rurals

Els animals es veuen afectats pels ambients urbans

L'estudi conclou que alguns factors de la vida urban encurcen la vida de les aus. Foto: Cedida

Les ciutats afecten, fins i tot, als animals que hi viuen. Segons un estudi de la Universitat de Lund, publicat a la revista Biology Letters, l'estrès de les ciutats estressa les aus que hi viuen i els redueix l'esperança de vida.

L'estudi se centra en un ocell habitual de parcs i jardins, la mallerenga carbonera. En concret, els investigadors han parat atenció en els telòmers, una estructura situada al final dels cromosomes, que tenen totes les espècies, i que determinen l'envelliment cel·lular. D'aquesta manera, els resultats, quant a aquest aspecte, demostrarien que l'esperança de vida se'ls redueix.

En l'experiment, es van agafar exemplars rurals joves i es van introduir en l'entorn de la ciutat. En dues setmanes, les mostres ja demostraven que la qualitat dels seus telòmers s'havia reduït. Tot plegat, segons apunten els científics, l'estrès produït pels contaminants atmosfèrics, el soroll provocat pel trànsit o la contaminació lumínica serien factors desencadenants d'aquest envelliment.

Aquest estudi ha fet que els investigadors es preguntin si els mateixos factors afecten els humans. De fet, se sap que els humans pateixen problemes de salut derivats d'aquests factors. Així, no es descarta que aquests agents poguessin ocasionar l'escurçament dels telòmers.


Comentaris

envia el comentari