ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat obre la porta a mantenir els confinaments perimetrals per Nadal

Les aus que poden volar sense parar durant mesos

Les fregates poden fer centenars de quilòmetres diaris

Les fregates poden volar durant centenars de quilòmetres. Foto: Cedida.

Les fregates són unes aus que poden mantenir-se en l'aire durant centenars de quilòmetres diaris sense cansar-se. Tal com explica la revista Science, aquestes aus aprofiten les condicions atmosfèriques per gastar el mínim d'energia possible. Tot i ser una au marina, la fregata no disposa de plomes repel·lents a l'aigua i això fa que necessiti recórrer llargues distàncies durant llargs períodes per tal de trobar aliment.

Tot i això, la manera com suportaven tant de temps a l'aire era desconeguda i un equip d'investigadors dirigit per Henri Weimerskirch, investigador del Centre Nacional per la Investigació Científica (CNRS) en Villiers en Bois a França, va equipar a desenes de fregates amb transmissors per tal de mesurar el seu ritme cardíac, la freqüència del moviment de les ales, l'acceleració, l'altitud i les coordenades del GPS. Les dades que van poder recollir demostren que aquestes aus recorren una mitjana de 410 quilòmetres diaris. A més, els exemplars joves fan viatges més llargs que les adultes i de forma independent, el que fa pensar que la seva manera de volar i el seu comportament estan codificats genèticament.

A més, els científics van descobrir que durant el vol aquestes aus aprofiten els moviments circulars dels corrents d'aire ascendents, que s'originen sota dels núvols, per tal d'elevar-se a majors altures. Pujades aquests corrents, aquestes aus són capaces d'ascendir fins a 1.600 metres sense batre les ales, arribant aconseguir tasses d'ascens de quatre o cinc metres per segon. Després d'aconseguir l'altitud més gran, les aus poden descendir planejant durant llargues distàncies, volant amb vents laterals per aconseguir les màximes velocitats, abans de pujar-se a la següent corrent d'aire ascendent.


Comentaris

envia el comentari