Les deu coses que una dona no pot fer a l’Aràbia Saudita

Fer esport o conduir són algunes d'elles

Imatge de dues dones a l'Aràbia Saudita. | LaVoz del Muro.

 

L’Aràbia Saudita és un dels països on les dones estan sotmeses a una important restricció dels seus drets com a ciutadanes. En aquesta societat prevalen les lleis wahhabites —que provenen d’un moviment fonamentalista musulmà que és majoritari en aquest Estat— que ataquen directament la llibertat de les persones i, especialment, la de les dones. Aquí us mostrem deu accions que el col·lectiu femení té prohibit fer, recollides per La Voz del Muro:

1. Sortir de casa sense un home. A l’Aràbia Saudita, totes les dones han de tenir un tutor masculí, que pot ser el pare, el germà, el marit o, fins i tot, el fill en el cas de ser vídua. La dona necessita la seva aprovació per tot: obrir un compte al banc, viatjar... Si no tenen un permís signat per ell, no ho poden fer. A més, cap dona pot sortir al carrer sense el seu acompanyant.

2. Fer coses que puguin afectar a l’honor del seu guardià. Si la dona du a terme alguna acció que deshonri el seu tutor, les lleis wahhabites determinen que haurà de ser castigada. Qualsevol cosa que faci o digui una dona més enllà d’obeir, serà susceptible de ser considerada una deshonra i, per tant, el concepte tan ambigu de l’«honor» és converteix en una arma letal en la persecució de les llibertats femenines.

3. Mostrar part del cos. D’acord amb la llei islàmica o sharia, les dones no poden mostrar les parts del seu cos que es consideren inmorals o que poden generar desig en els homes. En el cas de l’Aràbia Saudita, algunes zones contemplen que les dones només puguin deixar al descobert els ulls i les mans.

4. Estar soles en una zona que no sigui exclusivament per a dones. El país intenta evitar al màxim el contacte entre homes i dones. Per aquest motiu, molts llocs inclouen zones diferenciades i les dones només estar sense el seu tutor en aquests espais.

5. Treballar o estudiar si volen. No existeix cap prohibició que indiqui les dones no poden treballar, però es desaconsella que duguin a terme qualsevol activitat remunerada. Tot i així, hi ha moltes carreres universitàries i professions a les que no poden accedir per llei.

  

6. Fer esport. Aquesta acció estava prohibida per a les dones fins al 2008, encara que fessin servir una vestimenta que els tapés tot el cos. Ara ja no ho està, però les dones que practiquen esport estan mal vistes i són molts els que les titlles de prostitutes. Una mostra d’aquest fet és que fins al 2012, l’Aràbia Saudita no va tenir representació femenina als Jocs Olímpics.

7. Conduir. En aquest cas tampoc hi ha una llei que prohibeixi que les dones condueixin cotxes de manera explícita, però la majoria de líders religiosos consideren que no ho han de fer. Alguns fins i tot van més enllà i creuen que conduir i ser infidels són fets que estan estretament lligats.

8. Utilitzar el transport públic. Alguns trens ja incorporen alguns vagons exclusivament per a dones, però generalment les dones només poden utilitzar-ho acompanyades per un home i baixar a la mateixa parada que ell.

9. Escollir el seu marit. Els matrimonis forçats es van prohibir l’any 2005, però aquesta pràctica se segueix duent a terme. La situació és encara més complicada, ja que no existeix una llei que reguli l’edat mínima per casar-se i alguns líders religiosos sostenen que les dones es poden casar abans de la pubertat, sobre els nou anys, i els homes al voltant dels 15.

10. Recuperar la seva llibertat. Fins fa pocs mesos, la policia religiosa àrab podia enviar a la presó una dona per qualsevol cosa que es considerés inadequada. A més, després de complir penes que sovint són injustificades, només poden recuperar la seva llibertat si el seu tutor decideix que se’n vol fer càrrec. Molts d’ells el que fan és demanar que s’augmentin les penes o bé les abandonen i saben que així acabaran morint.


Comentaris

envia el comentari