IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les dones catalanes cobren un 26% menys que els homes

Aquesta bretxa salarial és la més alta des de 2008, quan va arribar al 24,4%

Les dones reben un 15,9% menys de retribució per hora treballada. | Cedida

Segons un estudi presentat per la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, el salari mitjà anual masculí és de 27.477 euros, mentre que el de les dones és de 20.324 euros. Aquesta diferència de salaris és la més alta des del 2008, quan va arribar al 24,4%. La consellera Dolors Bassa ha considerat que aquestes diferències entre homes i dones són «una calamitat que s'ha d'eradicar per aconseguir que Catalunya sigui una societat més forta i més cohesionada».

L'estudi també mostra que la bretxa salarial es dóna entre totes les categories professionals i arriba al 42,6% en el cas de les franges retributives més baixes. De la mateixa manera, l'informe revela que les dones perceben un 15,9% menys de retribució per hora treballada en relació als homes. «No ens podem permetre com a país que existeixi aquesta discriminació salarial. Això és un mal global, també a nivell europeu, però cal posar mesures», ha declarat la consellera. La diferència entre sous és encara més gran a les feines a temps complet que a les que són a temps parcial.

A més, Bassa ha recordat que l'Organització del Treball assenyala que l'educació i l'experiència són els dos factors que més determinen el salari d'un professional i, segons aquest paràmetre, les dones haurien de rebre un salari un 2% superior al dels homes, ja que tenen més formació de mitjana que els homes. Bassa també ha indicat que actualment es manté l'escassa presència de dones en llocs de lideratge i també la dificultat a nivell social per conciliar vida personal i familiar. A més, la falta d'igualtat no es limita als salaris, sinó que s'estén a la pensió de jubilació, a les prestacions per malaltia o per incapacitat permanent i també a la percepció per desocupació. «La igualtat no és només un dret, sinó que ha de ser l'eix vertebrador d'aquesta societat que aspirem que sigui més cohesionada», ha sentenciat la consellera.


Comentaris

envia el comentari