Les dues estàtues franquistes seguiran davant del Born

BComú, PSC i les abstencions de PP, C’s i CUP tomben la proposició de CiU, que en demanava la retirada

Imatge de les estàtues col·locades al Born. | CatalunyaDiari.cat

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà les dues estàtues franquistes que s’instal·laran davant el Born Centre Cultural amb motiu de l’exposició «Franco, Victoria, República. Impunitat i espai urbà» després que no hagi prosperat la proposició de CiU que en demanava la retirada i que s’ha votat aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports. La proposta ha sumat 15 vots a favor -només ha rebut el suport d’ERC-, 15 en contra de Barcelona en Comú i PSC i les abstencions de PP, Ciutadans i la CUP. El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha dit que l’objectiu de l’exposició, que s’inaugurarà el mes que ve, és «discutir per primer cop quina ha estat la història d’aquestes estàtues» i fer una «reflexió» sobre la impunitat del franquisme. Per contra, el regidor Jaume Ciurana ha criticat l’equip de govern per la seva «arrogància intel·lectual».

La proposta de CiU per retirar les estàtues franquistes de la Victòria, de Frederic Marès, i l’estàtua eqüestre del dictador Franco, de Josep Viladomat, no ha obtingut els suports suficients, ja que només hi ha votat a favor ERC. El regidor Jaume Ciurana ha afirmat que li ha sorprès «la fredor asimètrica» amb què l’equip de govern municipal ha tractat aquesta qüestió i ha advertit que les ferides de la Guerra Civil «encara estan obertes». Així mateix, ha considerat que és un error «imposar criteris d’art contemporani en una exposició sobre memòria històrica» i ha indicat que aquestes escultures han suposat «un menyspreu constant a les víctimes».

En la mateixa línia que Ciurana, el regidor republicà Juanjo Puigcorbé ha assegurat que no es creu que l’exposició respongui a un “afany divulgador” sinó que, ha afegit, és “una voluntat de provocació”. Puigcorbé ha advertit que “es corre el risc d’assolir l’efecte contrari al desitjat” i “banalitzar la dictadura”. En aquest sentit, també ha ressaltat el malestar que abans de la inauguració algunes entitats memorialistes ja hagin expressat que se senten “ofeses i menystingudes”. També, ha demanat a l’equip de govern que analitzi el “silenci complaent” de la dreta espanyola, de qui ha dit que era “l’hereva ideològica i en alguns casos biològica”.

Anteriorment, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, havia defensar que l’objectiu de l’exposició és una reflexió sobre la impunitat del franquisme i ha posat èmfasi en l’evolució ideològica dels autors de les escultures, que primer van ser partidàries de la República, després van donar suport al franquisme i finalment van ser reconeguts pels governs de Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Pisarello ha defensat que es tracta d’una exposició «rigorosa» i «solvent des del punt de vista acadèmic» i ha justificat que se celebri al Born perquè «sigui un centre de referència del memorial». Precisament, la CUP s’ha abstingut sobre la proposició de CiU per l’emplaçament de la mostra. La regidora Maria Rovira ha afirmat que la formació anticapitalista no discuteix el «projecte museístic” ni la “intencionalitat perquè és important posar sobre la taula la impunitat del feixisme que encara avui gaudeix als nostres carrers». «No és la nostra voluntat ser censors polítics de l’exposició», ha assenyalat Rovira, que ha demanat al govern municipal que canviï la ubicació. Ha suggerit, per exemple, que s’instal·li a la part baixa de la Rambla.


Comentaris

envia el comentari