Les entitats socials es fan responsables de les beques menjador que no cobreix la Generalitat

Més de 7.500 nens en risc d'exclusió social no han pogut accedir a la prestació oficial

Hi ha families que, per diferents motius, queden fora de l'ajuda de la Generalitat. | EFE

El Departament d'Ensenyament afirma que les beques menjador estan garantides per a tots aquells nens que les necessitin i les sol·licitin, però n'hi ha uns quants que no aconsegueixen complir amb els requisits. Així doncs, les entitats socials s'han vist obligades a fer-se responsables d'aquella borsa d'alumnes que no es pot permetre aquest servei i que no està coberta per la Generalitat. Durant l'últim any, entre la Fundació Probitas, Fundesplai, la Creu Roja i Educo, es van repartir més de 7.500 ajudes per pagar el menjador dels nens en risc d'exclusió social que no van poder accedir a la prestació oficial o que no en van fer prou amb el que van rebre del Govern.

Davant la polèmica generada per aquesta manca d’ajudes públiques, Ensenyament destinarà aquest any dotze milions més que l’any passat a les beques menjador, el que suposarà que el total augmenti fins als 69 milions d’euros i les 98.000 ajudes. A més, després de les pressions tant de la comunitat educativa com de l’Administració, la consellera Meritxell Ruiz ha rebaixat els criteris d’accés, permetent així la cobertura addicional a 12.000 beneficiaris. «Nosaltres hem fet un esforç per atendre al màxim nombre d’alumnes dins de les nostres possibilitats. El que volem és garantir l’equitat entre els alumnes», explica un portaveu d’Ensenyament a 'El País'.

Des de les entitats afirmen que, la majoria de nens que necessiten una ajuda addicional per fer front als 6 euros diaris que costa el menjador aproximadament, són nens que només han rebut una subvenció del 50% per part d'Ensenyament i que les seves famílies no poden fer front a l'altra meitat. «Si tens diversos fills a l'escola, pagar la meitat de cadascun cada dia és una despesa que la família no pot assumir», explica Mercè Gómez, responsable de beques menjador de l'escola Collaso i Gil, al barri del Raval. D'altra banda, les entitats han pogut estudiar els beneficis extra que suposen aquestes ajudes. Pepa Domingo, coordinadora d'Educo afirma: «S'ha comprovat que redueix l'absentisme escolar. A més, garantim els mínims alimentaris i creem un espai amb activitats a l'hora del menjador».

Ara algunes entitats com Probitas o Creu Roja estan treballant també per poder traslladar aquestes ajudes als alumnes dels instituts. Com explica Marta Segú, directora de Probitas: «En passar de l'escola a l'ESO la gana no se'n va».


Comentaris

envia el comentari