Les llegendes urbanes dels caràcters que figuren al nostre DNI

Els 70 anys de vida del document han donat lloc a algunes hipòtesis que no són certes

Les llegendes urbanes dels caràcters que figuren al nostre DNI | Cedida

L'última versió del DNI suposa una revolució per a tots els usuaris, perquè reuneix en un sol carnet el DNI, el permís de conduir i la targeta sanitària. A més, pots identificar-te a través del mòbil o l'ordinador, i ofereix molts avantatges que fa 70 anys, quan es va crear, no existien. Tot aquest temps ha donat lloc a algunes hipòtesis que no són certes sobre els nombres i els caràcters que hi ha al nostre document d'identitat. Aquestes són algunes:

Drets ciutadans

La creació del document d'identitat es va dur a terme en 1944 per ordre de Francisco Franco, encara que el cabdill no va estrenar el seu fins set anys després. Els primers obligats a utilitzar-ho van ser els presos i els que estaven en llibertat vigilada. Més tard es van incorporar els homes que viatjaven sovint, i a poc a poc van anar incloent gent fins que les dones també van poder tenir aquest dret. Ara és obligatori per a tots els ciutadans a partir dels catorze anys.

Nombres reservats

El dictador es va reservar per a si mateix el número 1 i va guardar també altres 99 per repartir-los al seu criteri, deixant el dos per a la seva esposa i el tres per a la seva filla. A partir del número deu es va adjudicar a la Casa Reial, és a dir, ara el rei té el número 15, Leonor el 16 i Sofia el 17. El número 13 va ser suprimit per pura superstició.

Quants es diuen com jo?

Molta gent creu que el nombre que apareix a la segona línia del revers, al marge dret, representa el nombre de persones que es diuen igual que el titular del document d'identitat. Doncs no és cert, perquè tota aquesta filera serveix només per a les màquines i no significa res.

Antecedents penals

Aquestes tres línies de dígits de l'anvers tampoc ens diran si tenim o no antecedents penals. Hi ha qui creu que les fletxes entre els nombres apunten cap a la dreta si el titular té antecedents, però no té res a veure amb això, són simples dades encriptades del nostre document d'identitat.

Els nombres baixos són heretats

Un altre mite és que qui té un nombre baix és perquè abans pertanyia a alguna altra persona, potser algú que ja hagués mort. Però res d'això és cert, ja que el nombre és personal i intransferible. L'única explicació és l'atzar, i com no tots els nombres són utilitzats, de forma periòdica es realitza una reassignació. Fins al moment s'han expedit uns 60 milions de documents, amb la qual cosa encara quedarien vacants altres 40 abans de passar als nou dígits.


Comentaris

envia el comentari