Les noves mesures que faciliten el reciclatge d'aparells electrònics i elèctrics a Catalunya

Una nova campanya engegada per la Generalitat de Catalunya explica les novetats introduïdes per reciclar aquest tipus d'aparells

Els aparells electrònics i els electrodomèstics formen part del nostre dia a dia en tot moment. Els utilitzem per a qualsevol mínim detall per facilitar les nostres vides, però quan acaben la seva vida útil, sabem què hem de fer amb ells? Probablement la primera opció que ens ve en ment és dur-los a una deixalleria, una decisió encertada però no l'única. Amb l'objectiu de facilitar el reciclatge d'aquests aparells, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha posat en marxa una campanya de consciencació i també de divulgació per explicar les novetats introduïdes en aquesta matèria, que faciliten substancialment la tasca de reciclatge. La imatge d'aparells electrònics aparcats al costat dels contenidors destinats per a altres tipus de brossa ha de desaparèixer, ja que a més de ser molt perjudicial pel medi ambient i per a la salut humana, promou un mercat negre per part de persones interessades en només les parts valuoses d'aquests aparells que genera més brutícia i contaminació per una mala gestió d'aquests residus. Com podeu reciclar els aparells electrònics o elèctrics?

Si l'aparell és gran (més de 25 centímetres), es pot portar a la botiga en el mateix moment de la compra, durant els trenta dies següents o lliurar-lo al mateix domicili quan us portin el nou, tot de forma gratuïta. Serveix tant per compra presencial com per a la compra on-line.

Si l'aparell és molt petit (menys de 25 de centímetres) es pot portar a qualsevol botiga d'electrodomèstics si en compreu un de nou, fins a 30 dies després.

Els aparells molt petits (menys de 25 centímetres) es poden portar també en qualsevol establiment de més de 400 metres quadrats que tingui el distintiu 'Punt de recollida' i dipositar-lo en un contenidor especial, encara que no n'hàgiu comprat un de nou.

Com sempre, podeu portar els electrodomèstics i aparells elèctrics a les deixalleries de la vostra zona, així com utilitzar la recollida de voluminosos o el porta a porta.

La Generalitat fomenta la recollida selectiva | Cedida

Des de tots aquests punts de recollida es gestionarà correctament el residu per portar-lo a una planta de reciclatge. La quantitat d'aparells elèctrics i electrònics no para de créixer i cal ser conscient que quan es converteixen en residus suposen una greu amenaça pel medi ambient i per a la salut humana si no es gestionen correctament, ja que contenen substàncies perilloses. De fet, el 2016 es van recollir 36.415 tones de residus elèctrics i electrònics, un increment del 23% respecte a l'any anterior. Tanmateix, amb responsabilitat i una bona gestió també són un recurs valuós que permet recuperar materials valuosos, estalviar en el consum de recursos naturals cada cop més escassos i crear llocs de treball locals. 


Comentaris

envia el comentari