IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

Les pensions continuaran pràcticament igual fins a l'any 2060

Fedea adverteix que deslligar les pensions de l'IPC suposarà una pèrdua del 30% del poder adquisitiu entre els que la reben

Les pensions continuaran congelades fins a l'any 2060. | Bolsamania

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha publicat l'informe «La salut financera del sistema públic de pensions espanyol», en el qual es fan anàlisis de tota la història del sistema i aporten possibles solucions per assegurar les pensions, sobretot les més baixes. La fundació demana tornar a lligar les pensions mínimes a l'IPC per «mitigar els efectes adversos» de l'índex de revaloració, que fixa la pujada en el 0,25%. Qualifiquen de «pedaç» aquesta mesura, però exigeixen a les autoritats «una reforma profunda del sistema que garanteixi la seva sostenibilitat».

Fedea assegura que «les reformes del sistema de pensions engegades pels dos últims governs espanyols bastarien per contenir el nivell de despesa durant les pròximes dècades mantenint-ho en nivells que no plantegen problemes greus de sostenibilitat». D'aquesta forma, la fundació no és contrària a revertir les reformes del Partit Popular sobre les pensions però recalca que es poden «suavitzar les últimes reformes».

Cal destacar que el cost mitjà anual de lligar pensions mínimes a l'IPC és una mica més de quatre desenes de PIB, aproximadament uns 4.000 milions, durant els pròxims 40 anys, que es finançarien amb impostos addicionals. Aquests impostos es poden aconseguir gràcies a l'augment de la recaptació de l'IRPF entorn del 6%, la qual cosa suposaria un cost acceptable, segons explica 'La Información'.

En l'informe també es pot comprovar una visió amarga del sistema de pensions, ja que no nega que estaran condemnats a perdre poder adquisitiu. D'altra banda, poden triar pèrdua de poder adquisitiu i pensions inferiors. Afegir que Fedea adverteix que deslligar les pensions de l'IPC suposarà una pèrdua del 30% del poder adquisitiu al llarg dels 20 o 25 anys després de la seva jubilació. El futur que espera la fundació és una crescuda del 0,25% a l'any i una inflació del 2%. Tot això amb taxes d'inflació moderades, ja que en cas de viure períodes d'altes crescudes de preu, els danys sempre serien superiors. També alerta que la regla de revaloració actual condemna els pensionistes a veure congelades les seves pensions fins al 2060, amb tan sols un augment d'un 0,25%. Fedea afegeix que «no seria una solució factible desmantellar les dues últimes reformes per tornar al model anterior del 2011 perquè això ens deixaria amb nivells de despesa insostenibles durant les pròximes dècades».

El director de Fedea, Ángel de la Fuente, explica que els problemes que han portat Espanya a ser on és, han estat l'envelliment de la població, que cada vegada serà major, i «la forta desacceleració del creixement de la productivitat i per tant dels salaris reals». De la Fuente ha afirmat que la proposta del Banc d'Espanya per augmentar l'edat de jubilació per sobre dels 67 anys «és una cosa bastant lògica tenint en compte l'evolució de l'esperança de vida».


Comentaris

envia el comentari