Les pujades i baixades de preu que ens esperen al 2017

s'encareixen serveis bàsics com l'aigua, la llum i el transport

Alguns serveis s'encareixen i altres es congelen, però molt pocs baixen els seus preus | Cedida.

L'any nou no només ens deixarà regals de Reis, sinó també carbó amb el sabor més agredolç possible: pujada de preus en molts serveis bàsics del nostre dia a dia. Les tarifes es revisen cada principi d'any, i com gairebé sempre, no es redueixen sinó que augmenten. El petroli pujarà i s'encariran els carburants i l'energia i això repercutirà en el preu dels productes de consum habitual de la població. Per exemple, el preu de l'habitatge o de l'aigua dependrà del territori en el qual es visqui. Aquest és un resum de la situació dels serveis en el 2017:

Electricitat, com cada any

La part que depèn del Govern es congela, però no ens enganyem, a les elèctriques no els agrada perdre. L'import que pot pujar suposa dos terços del total, i el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ja va deixar caure que la climatologia i les matèries primeres poden arribar a encarir la factura, amb la qual cosa ens espera gairebé segur una pujada de les elèctriques. D'altra banda, alguns col·lectius vulnerables es poden acollir al descompte del 25% en la factura de la llum.

Aigua, segons el territori

Barcelona i Madrid congelen les seves tarifes, mentre que en la resta d'Espanya els preus varien depenent de la zona. Comparant ciutats, podem veure que la diferència en el preu pot arribar fins i tot al 349,3%, segons un estudi publicat recentment. Encara que Barcelona tenia previst pujar un 4,6%, ha decidit rebutjar la pujada, igual que Madrid, que a més ampliarà l'abast de la tarifa social.

Habitatge, puja a les grans ciutats

Encara que el sector sembla estar recuperant-se, els preus aniran a l'alça sobretot a Barcelona, Sevilla, Sant Sebastià o Alacant. L'Euribor ve aquesta vegada amb bones notícies, ja que seguirà amb el seu mínim històric de -0,080%. Les hipoteques que el tinguin de referència rebaixaran les seves mensualitats considerablement.

Carburants, sempre a l'alça

Tot i que encara no se sap el percentatge, és segur que pujaran el seu preu el pròxim any. Els productors de petroli van acordar reduir la seva producció a partir de gener, amb la qual cosa el petroli i el carburant pujaran al llarg de l'any. Quan el preu de la matèria primera puja molt, la gasolinera acull l'augment amb més rapidesa que quan s'abarateixen: és l'anomenat efecte coet i l'efecte ploma.

Gas, molt més car

La tarifa del gas natural pujarà una mitjana del 3,5% des del primer dia de l'any. Aquesta pujada reflecteix com s'encareix el cost de les matèries primeres, que es va elevar el 13,7% respecte a l'última vegada, el passat octubre. Així i tot, els anomenats peatges del gas que decideix el Govern es mantindran congelats.

Transport, congelat

Tal com es va anunciar a mitjans de desembre, Barcelona congela les seves tarifes, com per exemple en els 9,95 euros de la targeta d'una zona de deu viatges. I Renfe també ha anunciat que congela les tarifes dels bitllets de trens de rodalies. Els taxistes també asseguren que no apujaran els seus preus malgrat la pujada del carburant. Una altra bona notícia és la baixada dels preus dels peatges en un 0,4%, però en canvi els bitllets d'avió sí que s'encariran a causa de la pujada del petroli.

Tabaco y bebida, aumentan los impuestos

Hacienda ha decidido subir el tipo específico que grava el tabaco un 2,5% para los cigarrillos y un 6,8% para el tabaco de liar, que había empezado a arrasar en el mercado con la crisis por el bajo coste que suponía. Las marcas han reaccionado subiendo alrededor de diez céntimos el paquete. En cuanto al alcohol, suben un 5% las bebidas con mayor graduación, dejando fuera la cerveza y el vino. Además, a lo largo del año también se introducirá una nueva tasa, esta vez sobre las bebidas azucaradas.

Pensiones, pierden valor

Aunque subirán un 0,25%, el mínimo estipulado por ley, por cuarto año consecutivo, las previsiones de inflación se sitúan muy por encima, es decir, las pensiones no suben lo suficiente como para seguir el nivel de vida, con lo cual perderán el poder adquisitivo. El Banco de España ya advirtió que la inflación podía dispararse hasta el 2% en los primeros meses, con lo cual se pierde un 1,75% el poder de compra.

Comunicaciones, dependiendo de la empresa

Movistar acaba de anunciar que a partir del 5 de febrero encarecerá cinco euros el precio de sus paquetes ‘Movistar Fusión’ a cambio de más datos móviles a aquellos clientes que cuenten con tarifas que incluyen dos o cuatro líneas móviles. Otras compañías no han anunciado sus subidas, pero de seguir el modelo habitual, los precios irán al alza.


Comentaris

envia el comentari