Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la reina Letícia

Iglesias o Ayuso: El candidat que votaria la reina Letícia si pogués

Els reis poden exercir constitucionalment el seu vot, però no tenen el costum de fer-ho per mantenir la seva neutralitat

Imatge de la reina Letícia
Iglesias o Ayuso: El candidat que votaria la reina Letícia si pogués | GTRES

Al contrari del que es creu, els reis d'Espanya tenen dret a vot. Com qualsevol ciutadà del nostre país, Felip VI i Letícia Ortiz poden votar, però la veritat és que la tradició de la Casa Reial marca que els monarques no acudeixin a les urnes amb caràcter general per a forjar la seva neutralitat com a institució fonamental de la democràcia a Espanya.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els reis poden votar... encara que normalment no ho fan

No obstant això, sí que hem pogut veure els representants de la monarquia exercint el seu dret a vot en algunes ocasions especials. Els llavors reis Joan Carles I i Sofia van votar en els plebiscits sobre la reforma política (1976) sobre la Constitució Espanyola (1978), sobre l'ingrés d'Espanya a l'OTAN (1986) i sobre la Constitució Europea (2004), en què també van prendre part els actuals monarques.

És l'última votació en què han exercit el seu dret els reis d'Espanya, per la qual cosa no es preveu que ho facin tampoc el pròxim 4 de maig a les eleccions a la presidència de la Comunitat de Madrid que estan copant titulars de tota mena en els últims dies. Això no vol dir, és clar, que els reis no tinguin les seves opinions polítiques i les seves preferències.

Sovint, la ciutadania s'ha preguntat la inclinació política de la reina Letícia, ja que el seu origen plebeu implica que, al seu moment, Letícia Ortiz participés en la vida política com un ciutadà qualsevol. La seva condició de periodista la mantenia propera en l'actualitat i això va facilitar que l'actual reina construís, com qualsevol conciutadà espanyol, la seva pròpia opinió; el seu propi criteri polític i, per tant, el millor pel que fa al vot es refereix.

Letícia Ortiz, atea i republicana

Però, a qui votaria la reina Letícia el pròxim 4 de maig si ho pogués fer com de costum? Tots els indicis apunten a una mateixa direcció i és que les seves inclinacions prèvies a ser l'esposa del rei Felip VI, les seves afinitats amb membres del Govern i les qüestions per les quals ha mostrat interès durant els seus gairebé set anys d'exercici com a monarca consort d'Espanya permeten deduir que Letícia optaria per Pablo Iglesias.

Tanmateix, encara que Unidas Podemos mantingui fermament la defensa de les tesis republicanes, unes idees que la mateixa Letícia Ortiz compartia just abans de conèixer Felip de Borbó i convertir-se en primer lloc en princesa d'Astúries i, després, en reina d'Espanya. Han sigut nombrosos els excompanys de Letícia Ortiz a Televisió Espanyola que, després de la seva marxa al Palau de la Zarzuela, han explicat anècdotes que permeten fer-se una idea de quin era el pensament polític en aquella època de l'actual monarca. 

Expliquen que, sovint, en converses amb companys periodistes, Letícia no dubtava a criticar les decisions que prenia el Govern de l'època, el de la majoria absoluta de José María Aznar (PP), en plena guerra de l'Iraq -un dels moments més polèmics de la política espanyola de les últimes dècades.

Ortiz havia arribat a autoqualificar-se com «republicana i atea», havia defensat amb vehemència el dret a l'avortament en converses privades amb companys, i havia intercanviat opinions amb el cap d'informatius de l'època i company en la presentació del 'Telediario', Alfredo Urdaci, amb una Letícia disconforme en certa forma amb la línia que havia pres en aquesta època RTVE. Un passat que dibuixa amb claredat el perfil ideològic d'Ortiz abans d'irrompre en la institució de la reialesa espanyola.

Una reina amb inquietuds socials i bona relació amb Iglesias i Montero

Però, les seves inquietuds no semblen haver variat en excés. Al llarg de la seva etapa com a princesa d'Astúries i reina d'Espanya, Letícia ha nodrit la seva agenda d'actes relacionats amb temes socials, com la Sanitat i l'Educació, que considera capitals en el desenvolupament del país i que defensa que puguin arribar a tota la ciutadania.

També ha defensat els valors de la igualtat, amb gestos favorables a les reivindicacions del 8-M, i ha mostrat la seva inquietud per la transició ecològica, alhora que ha imprès un gir respecte a la trajectòria dels seus predecessors: la reina Letícia és antitaurina i tan sols se la va veure en una ocasió a la plaça de les Vendes.

Però a més de les seves inclinacions presents i passades, les relacions de Letícia Ortiz també tracen un camí clar i és que la reina va tenir molt interès quan va sorgir Podemos en mantenir una trobada amb Pablo Iglesias. En els últims mesos, se l'ha vist en agradables xerrades amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i l'encara vicepresident segon del Govern va reconèixer que, quan els seus fills van néixer de forma prematura, va rebre trucades des de Zarzuela interessant-se pel seu estat i evolució. Alhora, no és cap secret la distància entre els Reis i Mariano Rajoy i la seva dona, Elvira Rodríguez.

D'altra banda, amb Pedro Sánchez i Begoña Gómez la relació va començar amb bon peu, però algunes actituds de l'esposa del president del Govern va  desagradar a la monarca de tal manera que la reina Letícia va optar pel distanciament amb la parella. Són raons, totes elles, que assenyalen com la reina Letícia té clares simpaties per Unidas Podemos i que, en el cas que votés el pròxim 4 de maig, ho tindria clar: Pablo Iglesias tindria molts números de convertir-se en la seva opció preferida.