URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

L’Hospital de la Vall d’Hebron posa en marxa un tractament pioner pel dèficit d'atenció

La prova combinarà tècniques de realitat virtual amb la metodologia «mindfulness» de control de les emocions
L'hospital La Vall d'Hebron ha realitzat una operació pionera a l'estat. | CatalunyaDiari.cat

 

L'Hospital de la Vall d'Hebron i el seu servei de Psiquiatria han posat en funcionament una nova prova pilot per tractar el Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) mitjançant tècniques de realitat virtual. Aquesta prova té l'objectiu d'aconseguir els mateixos resultats que s'obtenen amb el tractament farmacològic per tal de substituir-lo. El projecte combinarà les noves tecnologies de realitat virtual amb la tècnica del «mindfulness», que pretén centrar l'atenció de pacient en les seves pròpies emocions i sentiments.

Al primer assaig hi participaran 90 persones adultes diagnosticades amb el TDAH, un trastorn del neurodesenvolupament que sovint comporta hiperactivitat, falta de control dels impulsos, falta d'atenció i inestabilitat emocional. Aquesta patologia mental és la més diagnosticada a Catalunya entre els nens i adolescents i més de la meitat dels pacients la pateix també a l'edat adulta. El TDAH causa habitualment un baix rendiment acadèmic en molts dels nens que la pateixen a causa de la seva falta d'atenció i la dificultat per concentrar-se en una sola tasca.

 

La prova pilot consistirà en sis sessions de realitat virtual de cinc minuts de durada on s'utilitzaran entorns hiperrealistes per afavorir la concentració de pacient i millorar les seves relacions interpersonals. Segons el cap del Servei de Psicologia de l'hospital, aquest tipus de proves ja s'han realitzat amb èxit a altres pacients i el seu ús en aquesta nova prova vol convertir el Campus de la Vall d'Hebron en un centre de referència en el tractament de la psiquiatria mitjançant les noves tecnologies.

En aquest projecte hi col·laboren també l'empresa Psious, dintre del Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari, i l'institut Karolinska de Suècia, i el passat mes de setembre va guanyar el premi Mobile World Capital Barcelona a la innovació durant les VI Jornades R+D+I Tic Salut i Social que es van celebrar a Vic.