L'Hospital Vall d'Hebron és el referent en medicina nuclear pediàtrica amb una nova unitat

Redueix l'angoixa de l'aïllament amb finestres i permet visites de familiars

L'Hospital Vall d'Hebron, referent en medicina nuclear pediàtrica amb una nova unitat | CatalunyaDiari.cat

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha estrenat una unitat de teràpia de medicina nuclear per tractar amb radiofàrmacs pacients adults i pediàtrics amb càncer, i es convertirà en el centre de referència a Catalunya per tractar nens, ja que les instal·lacions s'han dissenyat perquè puguin estar en contacte amb familiars malgrat l'aïllament necessari per a la teràpia. Ho ha explicat aquest dimecres, 5 de juny, en declaracions als mitjans el cap del Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital, Joan Castell, que ha relatat que aquest tractament utilitza molècules radioactives selectives directament per a un tumor, amb una dosi —oral o intravenosa— ajustable a cada malalt. Els pacients han de quedar ingressats i aïllats per evitar irradiar altres persones, encara que es tracti de nivells baixos, per la qual cosa les instal·lacions estan blindades i dotades de sistemes de gestió de residus, i l'equipament emmagatzema l'orina —que recull radiació— en dipòsits especials fins que perd la radiació. 

Com a característica diferencial, la unitat de la Vall d'Hebron disposa de finestres amb vidres emplomats que garanteixen la seguretat i permeten veure l'exterior i que entri llum solar, mentre que els pacients poden comunicar-se amb les persones a l'habitació del costat, que té un altre punt de tractament i pot servir per a un altre pacient en cas que no hagin d'ingressar. Aquest disseny minimitza la sensació de solitud i si ingressa un menor, els permet als familiars romandre a prop, veure's a través de la finestra, i comunicar-se amb un sistema de megafonia, per la qual cosa evita «el disconfort i l'angoixa que es crea en el nen quan es treu del seu entorn i s'aïlla», amb un impacte molt positiu, ha explicat Castells. El metge ha explicat que el 90% dels pacients tractats són adults, bàsicament de càncer de tiroide i tumors neuroendocrins, i la resta són pacients pediàtrics amb aquestes patologies i unes altres com neuroblastoma, però també poden tractar-se pacients amb problemes d'hipertiroidisme, endocrins i intraarticulars, encara que no requereixen ingrés perquè són de menor intensitat. 

La unitat s'ha construït durant dos anys amb un cost de 850.000 euros, en col·laboració amb l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), i en el disseny de la qual han participat professionals del Servei de Medicina Nuclear, Física i Protecció Radiològica, i la direcció de Manteniment i Obres amb professionals de l'IDI. La protecció de les parets està garantida i el procés està controlat amb sistemes electrònics, sensors de radiació i vigilància, la qual cosa garanteix la seguretat d'acompanyants i treballadors i permet als professionals exercir el seu treball a distància. La unitat, que va començar a funcionar a l'abril, es divideix en dues habitacions amb quatre punts de tractament, per la qual cosa té una capacitat per atendre quatre pacients de forma simultània i té «un potencial de 600 places» a l'any, i atendrà persones del territori català, amb la possibilitat de visitar pacients de l'Estat, amb acord previ de col·laboració. S'ha desenvolupat un protocol d'atenció i seguiment dels pacients mentre rebin el tractament per garantir l'atenció multidisciplinària. Estan en fase d'assaig noves molècules per tractar altres malalties oncològiques que milloraran el seu tractament i podran desenvolupar-se en aquesta unitat.


Comentaris

envia el comentari