L'IDIBELL descobreix una lesió epigenètica que provoca una de les leucèmies més agressives

El 2018 es podria iniciar un nou tractament per a la leucèmia aguda del tipus T

Una leucèmia aguda del tipus T amb les cèl·lules cancerígenes tenyides de lila | IDIBELL

L'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL) ha descobert una lesió epigenètica que provoca el 60% de casos de la leucèmia aguda del tipus T. Es tracta d’un càncer que afecta els limfòcits T, les cèl·lules encarregades de la defensa conta les infeccions. La investigació, liderada pel doctor Manel Esteller, suposa un gran avanç en el tractament d’aquesta malaltia. Si les anàlisis clíniques afirmen aquesta teoria, els malalts podrien rebre un nou tractament a partir del 2018.

La lesió epigenètica en basa en una capa que es situa sobre el gen NUDT16 i el modifica químicament. Això comporta que no es debiliti el C-MYC, el gen responsable de la divisió cel·lular que provoca el càncer. «La pèrdua d'activitat del NUDT16 provoca que el C-MYC, el gen que causa el càncer, actuï lliurement per transformar les cèl·lules bones en cancerígenes», ha explicat Esteller.

Actualment, la leucèmia aguda del tipus T es tracta amb diversos medicaments de quimioteràpia o, en casos més extrems, amb un trasplantament del moll de l’os. Amb aquesta teràpia, el 60% dels adults i el 85% dels nens s’aconsegueixen curar. Ara, els malalts podrien tractar-se eficaçment amb fàrmacs desmetilants i hipometilants que inhibeixen l’efecte de la capa amb tumors implantats. De moment s’han fet proves amb animals i les anàlisis clíniques hauran de confirmar que també és apte pels humans.


Comentaris

envia el comentari