L'increment de la temperatura al mar Mediterrani amenaça la gorgònia vermella

Un estudi fet per la Universitat de Girona destaca que les poblacions d’aquesta espècie no sobreviuen a temperatures més altres als 26 graus

Un exemplar de gorgònia vermella al mar Mediterrani   | Cedida

Científics de la Universitat de Girona (UdG), juntament amb científics la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut de Ciències del Mar del Centre Superior de Ciències de Barcelona (ICM-CSIC), ha fet un estudi sobre la gorgònia vermella on presenten l'amenaça que representa l'augment de temperatura del mar Mediterrani per aquesta espècie. Tal com informa el 'Diari de Girona', aquest treball, que es va fer a les instal·lacions del CSIC de Barcelona, va agafar mostres de gorgònia vermella a tres regions diferents de la costa Mediterrània: la costa catalana, prop de les illes Medes, la costa de la Provença i la costa de Còrsega. Les mostres es van extreure de diferents zones marítimes que tenen variacions de clima i, un cop a les instal·lacions, van ser sotmeses a diferents canvis de temperatura.

Així doncs, aquest estudi ha descobert que el límit crític són els 25 graus centígrads. Quan les poblacions són sotmeses a aquesta temperatura, en menys d'una setmana moren els primers teixits. Quan s'exposen a temperatures més altes als 26 graus, en poc dies més del 90% de les colònies moren. Segons Joaquim Garrabou, científic de l'ICM-CSIC, «la hipòtesi de treball era que les poblacions que normalment viuen en condicions més fredes presentarien un impacte més alt a l'estrès tèrmic que aquelles poblacions que viuen en contextos tèrmics més càlids». No obstant això, el resultat de l'estudi demostraven que els exemplars de llocs més càlids no necessàriament resistien més bé la calor. 

Segons Garrabo, la bona notícia és que totes les colònies van mostrar resistència a la calor, independentment del seu origen. A més, els científics de l'estudi asseguren que identificar colònies resistents seria bo per plantejar accions de restauració davant l'escenari d'escalfament global, perquè permetria triar aquelles colònies que tindrien la capacitat genètica d'adaptar-se a resistir millor la calor. La gorgònia vermella és clau per la seva qualitat de font d'aliment i refugi dels peixos invertebrats que són indispensables per a l'ecosistema. Garrabou afirma que«conèixer els impactes sobre les seves poblacions permetrà explorar les conseqüències sobre les comunitats que estructuren». Així doncs la pujada de la temperatura al Mediterrani és un fet preocupant i és que, des de l'any 2007 al 2017 hi ha hagut un augment de la temperatura de dos graus i mig.


Comentaris

envia el comentari