L'Institut de Sils, entre les escoles que «canvien el món»

Apareix al llibre 'Las escuelas que cambian el mundo' del finalista al Nobel d'Educació del 2014
Imatge d'una activitat a l'Institut de Sils | Institut de Sils

 

César Bona, considerat un dels millors mestres de l'Estat i finalista del Nobel d'Educació del 2014, ha publicat un llibre, 'Las escuelas que cambian el mundo', on recull les visites a diversos centres del país amb projectes educatius innovadors. En el seu pas per l'Institut de Sils, relatat a Catalunya Ràdio, va poder comprovar que aquest centre aplica algunes de les idees que ell somiava en poder implantar a l'educació. Descriu la manera de fer de l'institut com una «bona defensa del sentit comú», ja que es dedica a parlar amb els alumnes de les seves necessitats personals.

Bona destaca que no cal anar a buscar models exitosos de projecte educatiu a la resta d'Europa perquè centres com el Sils demostren que funcionen tant de manera acadèmica com social. «Escoltar, compartir, aprendre i millorar», aquesta és la clau per convertir-se en un bon docent segons César Bona; si no hi ha una comunicació recíproca amb els alumnes, difícilment se'ls pot ensenyar res.

 

L'Institut de Sil treballa a partir de projectes de temàtiques variades, segons els interessos dels alumnes, i col·laborant amb iniciatives que es promouen des del municipi. Per exemple, els nois i noies de l'institut visiten la gent gran del centre geriàtric, una manera d'implicar els joves perquè col·laborin amb el territori. Però les iniciatives del centre no acaben aquí, tenen una política totalment oberta pel que fa a la col·laboració de les famílies dels estudiants, que poden visitar el centre quan vulguin i parlar amb els docents sense problemes.